Vrtnarstvo objavil

Japonska kutina ena od mnogih vendar uporabnih grmovnic

Japonska kutina (Chaenomeles japonica) je majhen listopadni grm iz družine rožnic (Rosaceae). Kot že samo ime nakazuje grmovnica izvira iz Japonske. To je zelo rustikalna rastlina. Japonska kutina se ne ustraši ne zimskega mraza kot tudi ne poletne vročine, lahko prenese najslabšo vrtno zemljo ali povsem izsušeno v poletnih dneh. Kot kaže jo ne motijo niti vetrovno izpostavljene lokacije, ali bolj senčne lege. Resnici na ljubo srečna je povsod le da ima sonce ves dan na razpolago in odcedna tla.

Pravzaprav to je zelo uporabna grmovnica. Japonska kutina, odvisno od sorte, je primerna za gojenje ob zidu, kot samostojen okrasni grm ali pa v skupini z ostalimi grmovnicami. In nenazadnje kdo bi poskušal prečkati trnovo živo mejo pa čeprav je ta polna cvetov!

To je grmovnica počasne rasti, cenjena predvsem zaradi živahnih cvetov v spomladanskem času. Ima nekoliko trnaste, »raztreseno« razporejene veje, na katerih se spomladi med prvimi bohotijo množični cvetovi rdeče, roza, oranžne ali bele barve (od marca do maja). Listi začno rasti šele med cvetenjem.

Po cvetenju se pojavijo plodovi od zeleno do rumene barve, ki so užitni vendar brez posebnega okusa. Žal v prehrani ne preveč po­gosti. Ti dozorijo septembra-oktobra. Vsekakor, če želimo iz njih kaj koristnega narediti, imamo čas vse do prve slane. Kajti mraz je krivec, da plodovi izgubijo okus in aromo. Plodove lahko uporabljamo za odišavljanje prostorov in omar. V severnem delu Evrope je japonska kutina znana kot »nordijska limona« zaradi visoke vsebnosti vitamina C (do 150 mg/100 g). Prav tako plodovi vsebujejo veliko pektina, zato so primerni za pripravo želejev in marmelad ali kot sredstva za zgoščevanje. Žlahtnitelji vzgajajo vedno nove in nove sorte z izboljšanimi lastnostmi, uporabni so za proizvodnjo sokov in drugih pijač, marmelad, želejev in podobno. Največ nasadov v Evropi je v baltskih državah.

Japonsko kutino razmnožujemo jeseni s potaknjenci, tako, da jih vzgajamo v loncu najmanj dve leti, ali s semeni. Semena čez zimo hranimo v pesku ali mivki v hladilniku.

Sladilo za jutranji zeleni čaj

Tukaj je priprava sladila iz starega estonskega recepta. Plodove najprej dobro operemo. V steklen kozarec narežemo na tanjše rezine. Primešamo enako količino sladkorja (razmerje 1:1). Vse skupaj postavimo v bolj hladen prostor za nekaj tednov dokler se sladkor v celoti ne raztopi. Občasno je potreba premešati. Rezultat truda je čudovit ekstrakt, katerega lahko uporabljamo za sladkanje čaja. Ima rahlo kiselkast okus po limoni. Sladilo hranimo v hladilniku.

Japonska kutina je nezahtevna za gojenje. Bogato cveti na začetku pomladi. Proizvede veliko omamno dišečih plodov in to brez uporabe fitofarmacevtskih sredstev. Pa še zdravilni so. Torej, če že imate  japonsko kutino na vašem vrtu, pričnite uporabljati njene plodove. Če je še nimate je to pravi trenutek, da si vrt polepšate z njo.

  

Vir:

http://aboutgarden.wordpress.com/

http://en.wikipedia.org/wiki/Chaenomeles

http://doctorschar.com/features/japanese-quince-chaenomeles-japonica/

 

Martina Vodopivec, dipl. inž. agr. in hort.

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook