Zanimivosti objavil

ZANIMIVOST – ZGODOVINA ISTRSKEGA OLJA

V zgodovini oljkarstva je olkarjem velikokrat težave povzročala zmrzal. Katastrofa v letu 1781 je zaustavila oljkarstvo vse tja do druge polovice 19. Stoletja, kar je izjemno veliko. Kasneje so se ponovno veselo lotili oljkarstva, vendar pa jim je zagodla konkurenca iz Španije, ki so imeli in ponujali cenejše olje, ne ve pa se ali je bilo tudi enako kvalitetno. Položaj se je poslabšal, ko so uvedli razsvetljavo na parafin in pozneje elektriko. V industriji so mineralna olja nadomestila olivno olje. To je bilo zelo uničujoče za istrske oljkarje.

Proti koncu 19. Stoletja so nastala velika povpraševanja po vinu, zato se je takrat število oljk izjemno zmanjšalo. Krčiti so začeli oljčne nasade, da so lahko tam imeli vinograde. Obnova oljkarstva pri nas je trajalo skoraj eno desetletje.

Nekdo je zapisal, da je olje iz Venefrana boljše od Istrskega olja, čeprav se je naše olje potegovalo za drugo mesto z nekim drugim oljem. Olje iz Istre je prevladovalo na trgih v Galiji, Noriku in Panoniji.

Istra je bil izjemno razvita kmetijska pokrajina v obdobju rimskega cesarstva. Širjenje Trsta je vplival na razvoj kmetijstva daleč naokrog in tudi na Istrsko. Tržačani so zelo cenili in spoštovali njihove pridelke. Vsi oljkarji v istri, pa tudi so veljali za izjemno izkušene in delavne. Bili so tudi inovativni in razgledani. Kljub številnim pohvalam je bilo njihovo olje preslabo, da bi lahko konkuriralo španskim ali francoskim. Prišli so časi v Istri, ko je veljalo pravilo, da nisi pravi Istran, če ne obdeluješ oljk in ne uživaš olivnega olja.

Velika škoda je, da tudi danes pridelamo malo istrskega olja. Danes je z oljkami zasajenih cca 900 hektarjev površin. Teh površin bi lahko bilo mnogo več. Do leta 1929 so oljčno olje pridelovali tudi v Goriških Brdih. Seveda so bile to bolj majhne količine. Danes pa nekateri v Brdih ponovno pridelujejo oljčno olje in upamo lahko,da se bo tudi to uveljavilo na trgu.

Vir: HIMMELHUBER, P. A. MAČEK In K. BOGATAJ : Zgodovina istrskega olja. 1. izdaja. 1. natis. Ljubljana : DZS, 2011

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook