Čebelarstvo objavil

10. ČEBELARSKI PRAZNIK

Čebelarska zveza Slovenije skupaj s čebelarskim društvom Zagorje pripravljamo jubilejni – 10. čebelarski praznik. Čebelarski praznik bomo obeležili v soboto, 19. maja 2012 na grajskem dvorišču Medijskega gradu na Izlakah s pričetkom ob 10. uri.

Čebelarski praznik množično obiščejo čebelarji in njihove družine in prijatelji ter tudi praporščaki čebelarski društev, kjer se vsako leto 20. maja spomnimo rojstnega dne velikega Slovenskega čebelarja Antona Janše (1734–1773), rojenega v Breznici pri Žirovnici na Gorenjskem, kjer še danes stoji njegov čebelnjak. Anton Janša je na dunajskem dvoru postal prvi cesarsko kraljevi čebelarski učitelj in napisal dve za čebelarstvo pomembni strokovni deli: Razpravo o rojenju (1771) ter Popolni nauk o čebelarstvu (1775). Zaradi pomembnosti njegove zapuščine in vpliva se Slovenski čebelarji že deseto zaporedno leto zbiramo na čebelarskem prazniku, ki ga praznujemo na Janšev rojstni dan oz. soboto najbližje 20. maju. Čebelarski praznik bo imel uradni program, kateremu bo sledilo prijetno druženje in čebelarski klepet. Ob prihodu na prireditev, si bodo udeleženci lahko spotoma ogledali tudi Valvazorjevo čebelarsko pot, katero bomo odprli 18. maja ob 17. uri in je v neposredni bližini Medijskega gradu.

 

10. OBLETNICA ODPRTJA ČEBELARSKEGA CENTRA SLOVENIJE

Čebelarska zveza Slovenije je 26. maja 2002 na Brdu pri Lukovici s ponosom in velikim veseljem odprla Čebelarski center Slovenije, ki ga je z daljšo prekinitvijo gradila od 8. maja 1972. Ob 10. obletnici dokončanja izgradnje in delovanja Čebelarskega centra bomo v petek 25. maja 2012 ob 16. uri v prostorih Čebelarskega centra Slovenije na Brdu pri Lukovici priredili slavnostno sejo članov tedanjega in sedanjega upravnega odbora Čebelarske zveze Slovenije, članov gradbenega odbora ter gostov.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook