15. Praznik jeseni in traminca

Vinogradniki z območja radenske občine, ki so pred slabimi petimi leti ustanovili svoje Društvo vinogradnikov in ljubiteljev vina Kapela, so minuli konec tedna pripravili svojo osrednjo prireditev, katero že tradicionalno prirejajo vsako jesen, Praznik jeseni in traminca. Letošnja, že 15. prireditev je drugič potekala pri vinogradniški hiški in klopotcu na Kapeli.

Osrednji del prireditve je vsekakor bila razstava tramincev, katerega so letos tudi ocenjevali. Pa ne kdorkoli; 16 vzorcev odličnih tramincev je ocenjevalo pet županov občin iz katerih so prihajali tudi razstavljeni traminci. In ob asistenci vinske kraljice Društva vinogradnikov Radgonsko – kapelskih goric Janje Korošec, ter predsednika in tajnika Društva vinogradnikov in ljubiteljev vina Kapela, Danila Rihtariča oz. dr. Alojza Slaviča, so župani občin: Gornja Radgona (Anton Kampuš), Križevci pri Ljutomeru (Ozvald Tučič), Radenci (Mihael Petek), Sveti Jurij ob Ščavnici (Anton Slana) in Veržeja (Slavko Petovar), soglasno odločili, da je najboljši traminec v lanskem letu pridelal znani vinogradnik iz Plitvice Danilo Steyer. Tako je Steyerjev dišeči traminec postalo prvo „županovo vino 2008“, s tem naslovom pa se bo ponašal do prihodnje prireditve „Praznik jeseni in traminca“.

Po pozdravnih nagovorih predsednika domačih vinogradnikov Danila Rihariča in radenskega župana Mihaela Petka, ter po kulturnem programu, katerega so pod vodstvom Marije Slavič, uprizorili ljudski pevci KUD Bubla iz Radencev, folkloristi FS Kajer Bučečovci, majhna Kaja Rihtarič…, so letos uprizorili tudi trgatev grozdja z nekaj trsov, katere imajo ob svoji vinogradniški hiši, med katerimi je tudi žametna črnina z mariborskega Lenta. Grozdje so stisnili in ga bodo do prihodnjega leta lepo šolali, nato pa poskusili, tokrat pa se je po „uradnem delu“, nadaljevalo družabno srečanje, ter zabava s skupino „Toti štirje“… In kljub dejstvu, da se je na radgonskem območju in v Pomurju istočasno odvijalo kar nekaj takšnih in drugačnih prireditev, pa se je tudi na „Prazniku jeseni in traminca“ zbralo lepo število obiskovalcev od blizu in daleč. Nekateri so prišli tudi z avtobusom, drugi s kolesi, tretji peš kar iz Radencev ipd. In vsi oni so, med drugimi kulinaričnimi in tekočimi dobrotami lahko poskusili tudi novo vino – mošt letnik 2008 ter so se prepričali, da bo letnik spet izvrsten…

Sicer pa ne gre prezreti, da so radenski vinogradniki in ljubitelji vina še pred petimi leti bili organizirani v okviru radgonskega vinogradniškega društva, ki pa je bilo zelo številno, zato ni moglo uspešno opravljati vseh funkcij. Z ustanovitvijo samostojnega društva so v Radencih želeli dati večji poudarek predvsem izobraževanju svojih članov, ki v manjših skupinah zagotavlja boljše rezultate, niso pa prekinili niti sodelovanje z radgonskim društvom, s katerimi predvsem sodeluje pri različnih prireditvah. In to se potrjuje kot zelo koristno. Društvo vinogradnikov in ljubiteljev vina Kapela se kljub kratki tradiciji že lahko pohvali s številnimi rezultati. Ob izobraževanju članov vsako leto pripravijo društveno ocenjevanje vin, po vrenju mošta pa organizirajo kletarske večere, na katerih preverjajo kakovost mošta in mladih vin svojih članov. Vsako leto pripravijo tudi strokovni izlet, v tem času so na Kapeli uredili lastno vinogradniško hišo, ki je namenjena potrebam društva. Znotraj so jo že preuredili, v kleti so uredili vinoteko, poleg je tudi stara preša, v bližini vedno stoji klopotec in marsikaj drugega, ki spominja, da gre za vinogradniško in turistično območje.

Vir: SloVino.com

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook