Zanimivosti objavil

15. slovensko srečanje ljubiteljev starodobne kmetijske tehnike in starodobnih vozil

Društvo kmetijske tehnike Slovenije v sodelavi s Kmetijskim inštitutom Slovenije – Oddelkom za kmetijsko tehniko, organizira

 

9. junija 2012 ob 11. uri v Jablah

 

15. slovensko srečanje ljubiteljev starodobne kmetijske tehnike

in starodobnih vozil

 

 

Srečanje ljubiteljev starodobne kmetijske tehnike bo na prostoru Kmetijskega inštituta Slovenije v Jablah pri Mengšu, Grajska 1 (12 km od Ljubljane). Srečanje je uveljavljena prireditev, ki dviga zavest o potrebi ohranjanja kmetijske tehnične dediščine v Sloveniji. DKTS je s svojo Sekcijo ljubiteljev stare kmetijske tehnike tudi prva v Slovenji začela z organiziranim delovanjem na tem področju. Zaradi vseh svojih aktivnosti ima tudi status Društva, ki deluje v javnem interesu. Srečanje je tradicionalno v Jablah, je pa tudi največja prireditev ljubiteljev stare kmetijske tehnike v Sloveniji, saj so tako razstavljavci kot obiskovalci iz celotne Slovenije. Eksponati, ki jih ljubitelji pripeljejo na kraj srečanja, so ali ohranjeni ali obnovljeni. Obnova (restavriranje) je vedno bolj pravilna, kar pomeni, da se izpopolnjuje tudi znanje in veča zavest ljubiteljev stare kulturne (kmetijske tehnične) dediščine.

 

Starodobna kmetijska tehnika bo predstavljena tudi v delovanju (starodobni traktorji v vožnji in delovanju, stacionarni kmetijski motorji, različni vprežni priključki, različni kmetijski stroji in naprave itn.). Na traktorski paradi se bo predstavilo veliko število starodobnih traktorjev (na lanskem srečanju je bilo predstavljeno več kot sto starodobnih traktorjev). Za starodobne traktorje, traktorske priključke in druge kmetijske stroje in naprave se štejejo stroji in naprave, ki so starejši od 30 let. Vsi udeleženci s stroji, priključki ali napravami itn. bodo dobili priznanje za sodelovanje na srečanju. Komisija, ki jo bodo sestavljali strokovnjaki s tega področja, bo na srečanju tudi ocenila najbolj ohranjene ali restavrirane primerke starih strojev (velja samo za stroje, ki so posebej prijavljeni za ocenjevanje). Najlepše ohranjeni in avtentično restavrirani stroji (prijavljeni na ocenjevanje) bodo tudi nagrajeni.

 

Organizirano bo tudi tekmovanje v spretnostni vožnji s traktorjem starodobnikom in dvoosno prikolico in nekatere druge zabavne igre.

 

Srečanje bo tudi priložnost, da se ljubitelji stare kmetijske tehnike in zgodovine kmetijske tehnike spoznajo med seboj, izmenjajo informacije s tega področja in dogovorijo o naslednjih aktivnostih.

 

Vsako leto v vse večjem številu srečanje poleg starodobnih traktorjev popestrijo tudi starodobna osebna vozila in motocikli, najdejo pa se tudi tovorna, gozdarska, gasilska in vojaška vozila. Predvidena je tudi predstavitev teh starodobnih vozil in krajša spominska vožnja po bližnji okolici v dolžini okrog 35 km.

 

Za pijačo, jedačo in dobro voljo bo poskrbljeno. Vabimo vse ljubitelje in lastnike stare kmetijske tehnike, pa tudi lastnike drugih starodobnih vozil, da se srečanja udeležijo. V želji, da se srečanja udeležite Vam prilagamo tudi prijavnico.

 

Veseli nas, da se srečanja redno udeležujejo obiskovalci iz sosednjih držav in celo bolj oddaljenih držav, kot so Velika Britanija, Nizozemska, itn.

 

Kot zanimivost je potrebno omeniti da se na lokaciji srečanja nahaja tudi atraktivni kulturno zgodovinski spomenik – renesančni grad Jablje, tako da bodo tudi ljubitelji zgodovine prišli na svoj račun. Grad leži na skalnati steni in daje vtis srednjeveške trdnjave (zgrajen leta 1530).  Ime Jablje je dobil kasneje saj je prvobitno ime Ablah izhajalo iz nemške besede za skobce »Habicht«,  ker je bilo veliko teh v okoliškem gozdu. Grad je bil v preteklosti večkrat obnovljen in je po zadnji obnovi v odličnem stanju. V preteklosti je grad Jablje bil precej pomemben, notranjost pa je bila zelo okrašena z oljnimi slikami in freskami. V gradu se nahajajo dela slavnega baročnega slikarja fresk Franca Jelovška (njegove freske krasijo večje število cerkev na slovenskem), ki je poslikal jedilnico, knjižnico in tri sobe. Samo mesto Mengeš, ki je blizu lokacije srečanja, je znano kot rojstni kraj, nekaterih znanih Slovencev, pred drugo svetovno vojno se je ponašal s slamnikarsko industrijo, po drugi svetovni vojni pa s proizvodnjo glasbil.

 

Za aktivne udeležence srečanja s traktorji in kmetijskimi stroji je predvidena kotizacija v višini 20 EUR (ne glede na število prijavljenih traktorjev in strojev za posameznega udeleženca).

 

Za aktivne udeležence srečanja s starodobnimi vozili (cestna, terenska, tovorna, vojaška, gasilska, motocikli itn.) je predvidena kotizacija v višini 25 EUR.

 

Prijave po pošti (navadni ali elektronski), za stroje, ki bodo predstavljeni na srečanju sprejemamo do 7.06.2012! Na srečanju samem, pa lahko prijavo naredite osebno na prijavnici.

 

Za dodatna pojasnila smo Vam na voljo vsak delavnik od 800 do 1600 ure na tel.: ++386-1-564 20 73 (tajnik DKTS) ali ++386-1-28 051 02 (predstojnik Oddelka za kmetijsko tehniko), fax: ++386-1-28 052 55, E-mail: viktor.jejcic@kis.si; tajnik@dkts.si

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook