Zanimivosti objavil

18.10.2016 – OBVESTILO – MINISTER MAG. ŽIDAN NA OBISKU NA ČEŠKEM

Brno, 18. 10. 2016 – Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan je na povabilo ministra za kmetijstvo Češke republike Mariana Jurečke na dvodnevnem obisku v Češki republiki. Prvi dan obiska je minister z delegacijo namenil dvostranskim pogovorom s češkim kolegom.

Namen povratnega obiska ministra Židana v Češki republiki je nadaljnja poglobitev bilateralnega sodelovanja. Na predlog slovenske strani je tokrat poudarek na krepitvi gospodarskega sodelovanja. Ministra bosta v okviru obiska med drugim sodelovala na posebnem dvostranskem gospodarskem dogodku ter na otvoritvi poslovnega sejma, ki se ju s strani Slovenije udeležuje delegacija podjetij iz slovenske živilsko predelovalne industrije. Obisk, ki poteka v Brnu z okolico, se je začel z obiskom kmetijskega posestva Žabčice, ki deluje v sklopu Mendelove univerze v Brnu.

Osrednji dan prvega dne obiska je namenjen bilateralnim pogovorom o aktualnih temah evropskega kmetijstva. Ministra sta izmenjala poglede o stanju na kmetijskih trgih in ukrepih za njihovo stabilizacijo. V povezavi s tem sta velik del pogovorov namenila vprašanju doseganja večjega ravnotežja v okviru prehranske verige. Podobno kot v Sloveniji tudi na Češkem ugotavljajo, da je v zadnjih dvajsetih mesecih cena mleka kmetijskim proizvajalcem padla za 30 %, medtem ko v trgovinah ni opaziti znižanja cen pri mlečnih izdelkih. Izpostavila sta potrebo, da se sprejme ustrezna regulativa na evropski ravni, pri čemer je potrebno zelo hitro ukrepanje. Dogovorila sta se za tesnejše sodelovanje med podobno mislečimi državami, ki bodo do določenega roka pripravile konkreten predlog zakonodajnih ukrepov.

Dotaknila sta se tudi vprašanja obveznega označevanja porekla surovin kmetijskih proizvodov. Mnenja o tem vprašanju na ravni EU so razdeljena. Minister Židan je v pogovoru izpostavil stališče Slovenije, da ima potrošnik pravico vedeti. Zato je Slovenija pripravila dve različici pravnega predpisa, od katerih ena temelji na obveznem označevanju (po vzoru Francije), druga pa na prostovoljnem označevanju (po vzoru Slovaške in Češke). Tudi češka stran se zaveda pomena seznanitve potrošnika s poreklom surovin kmetijskih izdelkov, vendar pa ob tem izraža bojazen, da bi to pomenilo težave za njihove izvoznike, saj nimajo močnih trgovinskih mrež v tujini kot nekatere druge države. Zato so vpeljali ukrep prostovoljnega označevanja, ki je bil sprejet 1. januarja 2016, v veljavo pa bo stopil 1. januarja 2017. V popoldanskem delu prvega dne obiska bo sledil še obisk kmetijske zadruge Pooslaví Nová Ves, podjetja Sonnentor, ki se ukvarja s proizvodnjo izdelkov iz zelišč ter vinske kleti vinarja Josefa Valihracha.

Minister za kmetijstvo Češke republike Marian Jurečka je Slovenijo obiskal septembra 2015. V času svojega obiska se je seznanil s slovenskim kmetijskim in živilskim sektorjem ter dobrimi praksami, ki jih izvajamo v Sloveniji. Med drugim se je udeležil tradicionalnega slovenskega zajtrka v enem od ljubljanskih vrtcev in trgatve terana na Krasu ter obiskal mlekarno Planika in kmetijsko zadrugo v Tolminu.

VIR : www.mkgp.gov.si

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook