Zanimivosti objavil

19.10.2016 – OBVESTILO – MINISTER MAG. ŽIDAN »ŽELIMO, DA BI ČEŠKI TRG IN POTROŠNIK BOLJE SPOZNALA VRHUNSKE KMETIJSKE IN ŽIVILSKE PROIZVODE IZ SLOVENIJE

Brno, 19. 10. 2016 – Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan je drugi dan na obisku Češke republike, kjer se mudi na povabilo ministra za kmetijsko Češke republike Mariana Jurečke, namenil gospodarskemu sodelovanju.

Ministra Slovenije in Češke, mag. Židan in Jurečka, sta se v dopoldanskem delu v prostorih Regionalne gospodarske zbornice Brno udeležila češko-slovenskega poslovnega dogodka na temo živilsko predelovalne industrije. Na delavnici so bili predstavljeni tako slovenska živilsko predelovalna industrija kot tudi sektor živilske maloprodaje na Češkem ter možnosti za sodelovanje. V nadaljevanju so potekali individualni sestanki slovenskih podjetij s predstavniki trgovske mreže Brněnka, distribucijskih podjetij Rapo in Jaso in drugimi potencialnimi češkimi partnerji. Veriga trgovin Brněnka je maloprodajna mreža, ki jo sestavlja več kot 237 neodvisnih živilskih trgovin v Južnomoravski regiji na Češkem. V slovenski gospodarski delegaciji sodelujejo Celjske mesnine, Mlekarna Krepko, Mlinotest, Pekarna Pečjak, Mikelj Spirits, Vital Mestinje in javna agencija Spirit Slovenija.

Minister mag. Dejan Židan je v svojem nagovoru poudaril, da je na področju živilsko predelovalne industrije še veliko potenciala za nadaljnjo krepitev sodelovanja med Slovenijo in Češko republiko. Izrazil je zadovoljstvo, da so na gospodarskem dogodku na Češkem prisotna tudi slovenska podjetja, ki so izredno kakovostna in proizvajajo proizvode vrhunske kakovosti, ki jih odlikujejo tehnološka dovršenost, bogata tradicija in spoštljivo ravnanje do okolja. »Češka je zelo primeren trg za izdelke iz kefirja, določene mesne in suhomesnate mesnine, pa za zamrznjene pekovske izdelke«. Minister je še izrazil željo, da bi te proizvode imeli možnost spoznati tudi češki trg in tamkajšnji potrošniki.

V nadaljevanju sta se ministra udeležila otvoritve sejma Fair4Food na sejmišču Brno Exhibition Centre, kjer v popoldanskem delu poteka poseben dogodek, namenjen mreženju podjetij živlsko-predelovalne industrije. Dogodek je organizirala Območna gospodarska zbornica Brno v sodelovanju s trgovsko verigo Brněnka. Oba dogodka sta potekala v okviru sejma Veletrh, ki ga že 25 let organizira veriga maloprodajnih živilskih trgovin Brněnka skupaj z distributerjema Rapo in Jaso, namenjen pa je njihovim obstoječim distributerjem. Sejem je bil povsem internega (zaprtega) značaja, letos pa so prvič prisotna tudi tuja podjetja, med njimi tudi slovenska.

V popoldanskem delu obiska je sledil ogled proizvodnje traktorjev Zetor, kjer se obiska s posebnim programom udeležujejo tudi tri podjetja iz slovenskega avtomobilskega grozda. V zaključku programa sta se ministra udeležila tudi otvoritve razstave Les25, ki je bila pripravljena ob 25-letnici samostojnosti Slovenije, in je postavljena na univerzitetnem gozdarskem posestvu Křtiny.

Tekom današnjega dne sta slovenski in češki minister še enkrat potrdila pripravljenost, da skupaj pristopita k delu na področju doseganja večjega ravnotežja v agroživilski verigi, s ciljem, da se čim prej sprejme ustrezna regulativa na evropski ravni. Dogovorila sta se tudi za ponovno srečanje strokovnjakov s področja zatiranja podlubnikov v gozdarstvu in njihovo udeležbo na posebnem dogodku, ki bo organiziran v Sloveniji, predvidoma novembra 2016. Tudi Češka republika se sooča s težavami zaradi podlubnika, lani so morali posekati 2,5 milijona kubičnih metrov, za letos pa predvidevajo, da bo potrebno posekati predvidoma vsaj 3 milijone kubičnih metrov lesa.

VIR : www.mkgp.gov.si

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook