Zanimivosti objavil

20.4.2016 – GREMO NA VRT – PIRAN

Mesec krajinske arhitekture

Od 11:00h do 12:30h

Voden ogled, zbirno mesto na Tartinijevem trgu pri spomeniku ob 11:00h ”GREMO NA VRT / ANDIAMO NELL’ORTO”:
Piranski oljčnik, sadovnjak in vrt “Gremo na vrt”, tako pravijo Pirančani, ko se odpravijo v idilične oaze le par minut hoje od Tartinijevega trga. To niso le vrtovi, to so ponavadi terasasto oblikovani travniki, kjer so večinoma posajene oljke, ki skozicelo leto s svojimi sivozelenimi krošnjami označujejo podobo Pirana. Cvetovi mandljevcev, za njimi pa češenj, sliv, jablan, hrušk, kakijev, nešpelj … krasijo panoramo mesta.. Fige, žižole, mandarine, limone, artičoke, špargli … radič skoraj skozi vse leto. Narcise, vijolice, iris, vrtnice … Malo trte,kakšen “pomodor”, paprika in jajčevec …Bogastvo barv, vonjav, okusov pa tudi čudovitih kotičkov s pogledom na morje.
Od 17:00h do 19:00h
Delavnica, Apolonijeva palača, Župančičeva ulica 9, Piran od 17:00 do 19:00 ”GREMO NA VRT / ANDIAMO NELL’ORTO”: Piranski oljčnik, sadovnjak in vrt
Popoldne ste vabljeni na delavnico, kjer se bomo pogovarjali o idejah, namerah, željah, možnostih, ki jih imajo piranski vrtovi. Iskali bomo rešitve, kako te zelene oaze ohraniti, vzdrževati, oblikovati in v njih uživati. Neupoštevanje naravnih sistemov navezanih na geo-hidrološko danost in klimatske pogoje,pomankanje vzdrževanja ter napačni posegi ogrožajoi obstoj piranskih vrtov. Mreža stezic in poti, kiso nekoč obstajle med vrtovi in so po bližnjicah povezovale mesto z zelenim pasom je vedno šibkejša.
Voditeljica: Romana Kačič, več informacij na: 070 500445.
Vabljeni!
VIR : http://www.portoroz.si/si/dozivetja/prireditve/dogodki/2016/04/2982-Gremo-na-vrt?p=2
20.4.2016 – GREMO NA VRT – PIRAN

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook