Zdravje objavil

23.10.2014 – Z DELJENJEM DOMAČIH JABOLK NA MINI TRŽNICAH, KAMPANJA »KAKOVOST NAM JE BLIZU« IZPOSTAVLJA KAKOVOST LOKALNO PRIDELANE IN PREDELANE HRANE

Z DELJENJEM DOMAČIH JABOLK NA MINI TRŽNICAH, KAMPANJA »KAKOVOST NAM JE BLIZU« IZPOSTAVLJA KAKOVOST LOKALNO PRIDELANE IN PREDELANE HRANE


Ljubljana, 23. 10. 2014 – Danes je mimoidoče na Cankarjevi cesti v Ljubljani kljub slabemu vremenu razveselilo drobno, a okusno in zdravo darilo. Na eni od mini tržnic, s katero se kampanja za promocijo hrane iz naše bližine »Kakovost nam je blizu« odpravlja med ljudi, jih je namreč pozdravil mag. Dejan Židan, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ter jim ponudil domače slovensko jabolko.

Kot je ob začetku kampanje dejal minister mag. Dejan Židan, smo lansko leto v Slovenijo uvozili za skoraj dve milijardi evrov hrane in si želimo, da bi se bolje zavedali pomembnosti uživanja slovenske hrane. Obdelana zemlja namreč prebivalcem daje hrano, kmetovalcem in zaposlenim v živilskopredelovalni industriji delo, turistom lepo pokrajino, gostincem pa navdih in kakovost. Potrošniki se vedno bolj zavedajo, da s poseganjem po lokalni hrani dobijo zagotovilo, da hrana ni prepotovala na stotine kilometrov, da je bila pridelana na slovenski zemlji, da z nakupom lokalne hrane pomagajo lokalnim, domačim pridelovalcem in predelovalcem ter da s tem pomagajo pri ohranjanju delovnih mest.

Mini tržnice bodo obiskovalce v Ljubljani vabile še 24. oktobra na začetku Cankarjeve ceste in na glavni železniški postaji ter 25. in 26. oktobra, ko bodo popestrile dogajanje na Bregu ob Ljubljanici. Kmalu po tem se mini tržnice selijo v Maribor, in sicer 7. in 8. 11. pred Planet Tuš ter 10. in 11.11. na Prešernovo ulico v centru mesta. Na vseh tržnicah bodo kot sredstvo ozaveščanja o kakovosti lokalno pridelane in predelane hrane ter o pomenu preverjanja porekla živilskih izdelkov spregovorila morda na prvi pogled skromna, a slastna in zdrava slovenska jabolka.

Kampanja »Kakovost nam je blizu« želi opozoriti na tri ključne razloge za to, da je lokalno pridelana hrana bolj kakovostna. Na prvem mestu je dejstvo, da sta lokalno pridelano sadje in zelenjava na policah prodajaln v času dozorelosti, kar pomeni, da sta polna okusa, svežine in hranilnih snovi. Pri sadju in zelenjavi se s časom transporta namreč občutno zmanjša vsebnost vitaminov in antioksidantov, če od njive do mize prepotujeta kratko pot, pa ju tudi ni treba obdelati s sredstvi za ohranjanje svežine. Poleg tega je kmetijstvo v Sloveniji neintenzivno ter naravi in ljudem prijazno zaradi razgibanega terena naše dežele, ki ne omogoča velikanskih kmetij ali farm, tretji ključni razlog za visoko kakovost pri nas pridelane in predelane hrane pa je vrhunski sistem nadzora, ki se uvršča med tri najboljše v Evropi. Zato je odgovor na vprašanje, kako prepoznati kakovost v trgovini, preprost, če sledimo enostavni formuli – preverimo poreklo ter izberimo sezonske pridelke.

 

*   *   *

 

Več informacij je na voljo na spletni strani – www.lokalna-kakovost.si.

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook