Zanimivosti objavil

29.9.2016 – SLOVENIJI PODPORA VSEH DRŽAV ČLANIC FAO PRI OZN

SLOVENIJI PODPORA VSEH DRŽAV ČLANIC FAO PRI OZN

Rim, Vatikan, 29. 09. 2016 – Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan z delegacijo se je danes na Organizaciji Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo v Rimu (FAO), udeležil zasedanja Odbora za kmetijstvo pri FAO (COAG). COAG je danes obravnaval tudi pobudo Slovenije, da se 20. maj razglasi za svetovni dan čebel. Člani odbora so projektu dali polno podporo. Minister se je ob koncu zasedanja vsem zahvalil za podporo Sloveniji in projektu, ki združuje cel svet. »Danes je za odbor COAG zgodovinski dan in ta današnja velika podpora bo deležna zgodovinskega spomina«, je v zaključnem govoru dejal mag. Židan.

V razpravi na odboru COAG so se oglasili številni predstavniki različnih držav in predstavniki regionalnih skupin, Slovenija pa je ob zaključku razprave dobila podporo vseh držav članic FAO (skupaj jih je 194). Predsedujoči Odboru COAG se je ob koncu zahvalil ministru in Sloveniji za dobro predstavitev in projekt, ki je dobil celotno podporo. »Ministru mag. Dejanu Židanu čestitam, da je uspešno izpeljal projekt in prepričal vse države, da podprejo pobudo za Svetovni dan čebel«.

Sicer pa je minister mag. Dejan Židan v svojem nagovoru dejal, da je naša moralna obveznost, da našim bodočim generacijam zagotovimo čisto in zdravo okolje ter da bodo imeli na razpolago raznoliko in s hranljivimi snovmi bogato hrano, pri tem pa imajo pomembno vlogo prav čebele in ostali opraševalci. »Slovenija meni, da bi z obeležitvijo posebnega dne, posvečenega čebelam in drugim opraševalcem, na globalni ravni pomembno prispevali h krepitvi zavedanja javnosti o pomembnosti ohranjanja čebel in drugih opraševalcev ter vloge čebelarskega sektorja za kmetijstvo«. Minister je svoj nastop zaključil z besedami, da svetovni dan čebel združuje in povezuje svet. “To pa je še posebej pomembno v teh časih politične nestabilnosti in gospodarske nestanovitnosti”, je še dejal mag. Židan (celotni govor ministra).

Ob robu zasedanja Odbora COAG je od včeraj v prostorih FAO prvič na ogled tudi interaktivni paviljon »Čebelji svet«, s katerim Slovenija obiskovalce informira o pobudi razglasitve svetovnega dne čebel ter jim približa vsebine o pomenu čebel, čebelarstva in opraševanja za človeštvo ter boju zoper lakoto.

Ob robu zasedanja FAO se je minister mag. Dejan Židan včeraj udeležil tudi splošne avdience papeža Frančiška v Vatikanu, kjer ga je seznanil s pobudo Slovenije za razglasitev 20. maja za svetovni dan čebel. Ob tem mu je podaril tudi slovenski med s sporočilom o pobudi za razglasitev svetovnega dne čebel ter slovensko potico, ki jo je papež sprejel z veseljem, saj pozna Slovenijo in potico kot tipično slovensko jed.

VIR :

Ministrstvo za kmetijstvo,
gozdarstvo in prehrano

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook