Zanimivosti objavil

30.6.2016 – ZAHTEVAMO ZA KMETE TISTO, KAR JIM PRIPADA

Novo vodstvo KGZS se predstavi
Včeraj se je na novinarski konferenci predstavilo novo vodstvo KGZS, hkrati pa so bile predstavljene tudi promocijske aktivnosti, ki so potekale od 1. julija 2015 do 30. junija 2016 v sklopu projekta Brez predsodkov o kmetijstvu in SKP.

Uvodoma se je stari novi predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice SlovenijeCvetko Zupančič ozrl na prejšnji mandat, kjer je ocenil: »KGZS smo uspeli postaviti na stabilna tla in doseči pri kmetih, da jo sprejemajo. V zadnjih letih KGZS ni več moteča, kmetje se zavedajo njenega pozitivnega učinka, da je pogajalec pri vladi, da zbornično delo daje rezultate,« je povedal Zupančič in nadaljeval: »Ta del želimo nadgraditi, da bomo bolj glasni, in da zahtevamo za kmete tisto, kar jim pripada. Tako se bo nadaljevalo delo pri oblikovanju zakonodaje: zemljiška politika, zakon o katastrskem dohodku, zakon o gozdovih. Več pozornosti bo treba nameniti povečanju dohodka na kmetiji, kar pomeni izboljšati trženje.« 

»Članstvo pričakuje od nas izboljšanje položaja. Predvsem bo velik izziv, kako iskati rešitve za kmetije, ki so v zadnjem času veliko investirale, gospodarske razmere pa ne  omogočajo poplačila kreditov in obresti. Ta mandat je zelo pomemben, na vodstvu KGZS je velika odgovornost. Članstvo se mora zavedati, da je zbornica toliko močna, kolikor močno jo člani podpirajo. Sistem KGZS je zastavljen dobro in dobro deluje, seveda pa ni vse odvisno zgolj od nas,« je izpostavil Marjan Golavšek, ki je bil podpredsednik že v prejšnjem mandatu.

Branko Tomažič, ki je po štirih letih spet postal podpredsednik KGZS, je zavrnil zmotna pričakovanja, da bo KGZS sedaj postala sindikat kmetov. A je zbornica veliko več, saj je KGZS reprezentativen partner vladi, ministrstvu.

»Slovenski kmet ni enakovreden evropskemu, ker ima težje pogoje kmetovanja, bolj je obdavčen, pa tudi marsikdaj bolj onemogočen s togo in neživljenjsko zakonodajo,« je zaključil Tomažič.

Direktor KGZS Branko Ravnik pa je povzel glavne poudarke in aktivnosti, ki so potekale v okviru projekta Brez predsodkov o kmetijstvu in SKP, za katerega je KGZS prispevala polovico sredstev, polovico pa  Evropska komisija.

Med projektnimi aktivnosti je izpostavil delavnice Hrana ne raste v trgovini,ki so potekale v vrtcih in osnovnih šolah. Povedal je, da je bilo izjemno zanimivo delati z otroci, pri čemer se vidi, da ti izgubljajo stik s podeželjem in kmetijstvom, zato so tovrstne akcije še bolj dobrodošle.

Celotno novinarsko konferenco si lahko ogledate TUKAJ.

VIR : http://www.kgzs.si/GV/Aktualno/V-srediscu/Novica/ArticleId/3102/Zahtevamo-za-kmete-tisto-kar-jim-pripada.aspx

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook