36. odprto državno ocenjevanje Vino Slovenija Gornja Radgona

36. odprto državno ocenjevanje Vino Slovenija Gornja Radgona je potekalo 19. do 21. julija 2010 v prostorih Pomurskega sejma v Gornji Radgoni. Radgonsko ocenjevanje vin ima med vsemi ocenjevanji kakovosti v organizaciji Pomurskega sejma najdaljšo tradicijo. Med slovenskimi vinskimi ocenjevanji se lahko pohvali z najmočnejšo konkurenco domačih vin, letos pa je bilo to tudi edino ocenjevanje vin v Sloveniji s tako številčno in kakovostno mednarodno udeležbo.
 
Na ocenjevanju je sodelovalo 223 vinarjev iz šestih držav (Slovenije, Hrvaške, Črne gore, Avstrije, Madžarske in Slovaške), ki so tekmovali z 679 vzorci svojih najkakovostnejših vin. Predsednik ocenjevanja, dr. Mojmir Wondra, predstojnik katedre za vinarstvo na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, je za novinarsko središče sejma AGRA po končanem ocenjevanju podal naslednjo izjavo: »Letos je bilo na ocenjevanju sicer nekaj manj vin kot preteklo leto. Glede na znane razloge, ujme, neurja s točo in bolezni, ki so preteklo leto pestili slovensko vinogradništvo, pa lahko rečemo, da je 679 vzorcev vi, ki jih je prispevalo 223 vinarjev iz šestih držav, velik dosežek. Dejstvo je, da je organizator vložil veliko truda že pri pridobivanju vzorcev in da so se vabilu odzvali vsi tisti vinogradniki in večje vinske kleti, ki so se želeli predstaviti na tem največjem in strokovno najbolj podkovanem ocenjevanju vin v Sloveniji. Ocenjevanje vin Vino Slovenija Gornja Radgona poteka v julijskem terminu, ki je najprimernejši za ocenjevanje vin prejšnjega letnika.

Tako je tudi letnik 2009 na ocenjevanju pokazal vse svoje prednosti. Izkazal se je kot letnik z izraženo aromatiko, sortno značilnostjo in ne previsokimi vsebnostmi kislin. Le vina s preostankom nepovretega sladkorja (polsuha in posladka), kar pa ne velja za predikate, potrebujejo nekoliko daljšo dobo zorenja. To kažejo vzorci starejših letnikov teh vin, ki so bili izgrajeni in harmonični, medtem, ko je bil letnik 2009 aromatičen, pri čemer pa je izstopal sladkor. Letos je bilo nekoliko čutiti tudi rastoč trend suhih vin. Glede samega ocenjevanja moram podčrtati, da je to odlično organizirano in naše najbolj prestižno ocenjevanje, za katerem stojijo velike količine vina. Na ocenjevanju v Gornji Radgoni se predstavi cela vinogradniška dežela Slovenija in države, ki mejijo na Slovenijo. Na eni strani gre za ocenjevanje, ki je prilagojeno vsej specifiki vin, ki jih premore Slovenija. Kljub v svetu uveljavljenem 100-točkovnem sistemu, ki ga tudi v Gornji Radgoni uporabljamo enologi, upoštevamo sortnost in značilnosti vseh treh slovenskih vinorodnih dežel. Ne nazadnje smo tudi sami ocenjevalci veliki poznavalci bogastva slovenskih vin. Medtem, ko lahko na ocenjevanjih v tujini uspejo le trendovska vina, je ocenjevanje Vino Slovenija Gornja Radgona prilagojeno tudi vinom z oznako PTP (cviček, teran, Belokranjec, Bizeljčan rdeči in beli, metliška črnina). Ta vina komisije senzorično ocenjujejo glede na značilnost in geoklimatske lastnosti posamezne pokrajine.

Glede vin z oznako PTP moram izraziti veselje glede dobre udeležbe terana, saj so Kraševci spoznali, da je to pot odlične promocije njihovih vin. Temu zgledu pa bi morali še v večjem številu slediti tudi drugi, ki so zaščitili svoja vina z oznako PTP. Kljub temu, da pri ocenjevanju upoštevamo in cenimo lokalne slovenske specifičnosti, pa moram poudariti, da je Vino Slovenija Gornja Radgona po drugi strani strokovno vinsko ocenjevanje, pri katerem 100-točkovni sistem in bogate izkušnje ocenjevalcev omogočajo, da tudi vina z mednarodnim okusom in trendovska vina dosežejo svojo izraznost in mednarodno priznanje kakovosti. To dokazuje tudi rastoče število vzorcev vin, ki se udeležujejo ocenjevanja iz tujine. Ob dejstvu, da je Vino Slovenija Gornja Radgona edino ocenjevanje vin v Sloveniji s tako številčno in obenem kakovostno domačo in tujo konkurenco, upam, da bo organizator v prihodnosti še bolj krepil njegovo mednarodno veljavo. To še posebej velja za tuja vina, ki si želijo dobre promocije na slovenskem trgu, pri slovenskih poznavalcih in ljubiteljih, obenem pa tudi potrditve v tej evropski regiji, ki jo promocijsko pokrivata Vino Slovenija Gornja Radgona in mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA. Skupaj z organizatorjem ocenjevanja, Pomurskim sejmom, pa bomo poskušali v bodoče na ocenjevanju pokrivati tudi nekatere vinske niše.

Ena od takih niš so npr. ekološka vina, ki se vse bolj pojavljajo tudi v Sloveniji. Ker gre za specifična vina, se pogovarjamo, da bi na Vinu Slovenija Gornja Radgona njihovo kakovost ocenila posebna komisija, ki pozna in ceni njihovo drugačnost. Ravno tako pa razmišljamo tudi v smeri, da bi komisije še bolj specializirali na različne kategorije vin kot so npr. bela, rdeča, peneča vina in predikati. V Sloveniji imamo namreč veliko kvoto specializiranih degustatorjev za različne kategorije vin, kar velja izkoristiti za še večjo promocijo posameznih vinskih kategorij. Ljubiteljem in poznavalcem vin bi namreč lahko na ta način ponudili še več kakovostnih informacij in usmeritev za dober nakup.«
 
Rezultate in druge informacija pa dobite na spletni strani Pomurskega sejma

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook