Kmetijstvo objavil

41. Praznik terana in pršuta

Minuli  konec tedna, ki ga je grelo toplo sončno vreme, je bil priča 41. Prazniku terana in pršuta.  Ta že tradicionalna prireditev, ki jo vsako leto pripravijo v Dutovljah je bila letos prvič pod okriljem Festivala Kras.  Pravzaprav rdeča nit prvega festivala so tri večje prireditve in sicer: Praznik terana in pršuta, Lipiška noč in praznik občine Sežana.

Množični obiskovalci iz vseh koncev Slovenije in tudi iz sosednjih držav so imeli res kaj videti in doživeti – od pletenih košev, degustacija vin, domačih dobrot pa vse do sprevoda kmečkih voz.

Na prireditvenem prostoru v senci pod borovci in v številnih odprtih domačijah so lahko za pet evrov poskusili liter terana in za isto vsoto je bilo mogoče najti tudi deset dekagramov pršuta saj so prireditelji ohranili nespremenjeno ceno kraških dobrot še iz prejšnjih let. Tudi brez kraške kuhinje ni šlo. Gostje so lahko poskusili pravo kraško joto, kuhan pršut, razne sire in orehove štruklje.

Potekali sta tudi dve vinski degustaciji in tako pripomogli k dvigu vinske kulture.  Izvajalci  degustacij so poskrbeli za dve novosti.  Boštjan Zidar, glavni enolog kleti Vinakras je v teoriji in praksi predstavil glavne napake, bolezni in pomanjkljivosti vin, medtem ko je Mateja Kodrič,  somelierka in članica Konzorcija kraških pridelovalcev  terana prikazala pravilno odpiranje vinske steklenice.

Za vse, ki jim šport oziroma rekreacija ni nikdar odveč so se lahko udeležili tudi rekreativne vsebine. Sobota je bila dan za kolesarje.  Natančneje 400 kolesarjev  je opravilo 22 kilometrov dolgo  vendar ne pretirano zahtevno progo speljano v osrčje Krasa po gozdnih in makadamskih poteh. Nedeljskega pohoda se je udeležilo okrog sto pohodnikov, pet ekip se je pomerilo v 4. kraških igrah.

Na prazniku je vsekakor prisotna tudi kultura saj je bilo letos na tradicionalni praznični razstavi Kraški mozaik prisotnih 20 razstavljavcev iz področja ročnih spretnosti, dišav, okusov (letos so to bila jabolka in jedi iz njih), fotografije in slikarstva, inovativnosti in iznajditeljstva in seveda glasbeni večeri. Manjkal ni niti že uveljavljeni sejem zelišč in dobrot Krasa.

Mnogi so se praznika udeleži zaradi sprevoda kmečkih voz, ki so mu tudi tokrat dajali ton godba na pihala, mažoretke, kočija z lipicanci ter vinske kraljice.

»Ku boste pršli zraven voza, boste vidli, kaku in kaj se dela z jabki in pokušali vse dobrote, od frišnega soka do raznih sladic, jsha in šnopca. Za njihovo prpravo morjo bit jabka glih prou zrela in zdrava, to pomeni neč gnilih in plesnivih, in čista, zato jih mormo najprej oprat, šele pole zmlet in sprešat. Iz tazga soka pole lahko nrdimo, kar čmo: al ga spijemo frišnega al pa ga damo zoret u sod al flaškon. Sigurno bo ratalo nekaj dobrega.« je zmagovalni voz predstavila predsednica društva Milena Štolfa.

Bojazen, da se bo Praznik terana in pršuta »izgubil« v festivalu je bila povsem odveč pravijo organizatorji in že gledajo naprej. »Letos smo imeli za pripravo le nekaj mesecev, zato smo v tem času zgolj povzeli delo naših predhodnikov in ohranili preverjene programske vsebine. Za naslednja leta pa že razmišljamo o možnostih vnašanja novosti, med njimi bi se lahko znašla tudi ideja o kralju pršuta. Vsekakor pa si želimo dogodek izpeljati v navezavi z lokalno skupnostjo in lokalnimi društvi, kot smo ga tudi letos,« je razložil Matej Glavina, v Zavodu za šport, turizem in prosti čas odgovoren za izpeljavo praznika.

 

Za preostali program prireditev v okviru Festival Kras najdete na:
http://www.festivalkras.si/?stran=program

 

 

 

Vir:
Primorske novice, 16. avgust 2011

 

 

 

Martina Vodopivec

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook