Zanimivosti objavil

5.11.2016 – OBVESTILO – SLOVENIJI LETA 2017 ORGANIZACIJA KMETIJSKO TRGOVINSKEGA FORUMA 16+1

Kunming, 5. 11. 2016 – Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan se na povabilo ministra za kmetijstvo LR Kitajske Han Changfuja udeležuje 11. kmetijsko trgovinskega foruma med Kitajsko in državami Srednje in Vzhodne Evrope. Po dogovoru s Kitajsko in ostalimi članicami pobude 16+1 bo Slovenija prihodnje leto prevzela organizacijo tega dogodka. »Uspeh, da smo pridobili organizacijo takšnega velikega dogodka je velik, saj to pomeni večjo prepoznavnost in poslovno priložnost za Slovenijo«, je poudaril minister. Še pred začetkom foruma je potekala otvoritev kmetijskega sejmu CATF (China International Agricultural Trade Fair), na katerem se kot gostja predstavlja tudi Slovenija s proizvajalci vina in nekaterimi prehranskimi proizvodi.

Podpredsednik Vlade RS, minister mag. Dejan Židan se na povabilo ministra za kmetijstvo LR Kitajske Han Changfuja udeležuje 11. kmetijsko trgovinskega foruma med Kitajsko in državami Srednje in Vzhodne Evrope. V nagovoru je izpostavil, da je Kitajska najpomembnejši zunanjetrgovinski partner Slovenije in ostalih držav Srednje in Vzhodne Evrope v Aziji, po drugi strani pa je tudi Slovenija znotraj skupine 16+1 pomemben partner Kitajske. V zvezi s temo letošnjega foruma, zelenim razvojem, je poudaril, da »v Sloveniji na področju kmetijstva že izvajamo številne ukrepe in aktivnosti v smeri zelenega gospodarstva, ena od aktivnosti je tudi pobuda za razglasitev 20. maja za svetovni dan čebel«. Ta je po besedah ministra usmerjena v skrb za trajnostno proizvodnjo hrane, varovanje okolja in ohranjanje biotske raznovrstnosti, kar so vse trajnostni razvojni cilji, ki so bili sprejeti na ravni Združenih narodov v okviru Agende 2030. Ob tej priložnosti poteka tudi srečanje predstavnikov, ki delujejo v okviru Združenja za promocijo kmetijskega sodelovanja med Kitajsko in državami Srednje in Vzhodne Evrope s sedežem v Bolgariji.

Ob robu foruma se je minister mag. Dejan Židan sestal na dvostranskem srečanju z ministrom za kmetijstvo LR Kitajske Han Changfujem. V razgovoru sta potrdila odlične odnose med državama, še posebno na področju kmetijstva. Dotaknila sta se tudi organizacije prihodnjega foruma, za katero je Slovenija danes dobila podporo Kitajske in vseh ostalih držav članic pobude 16+1, kar so sprejeli tudi v posebni zaključni deklaraciji. Posebej sta v razgovoru izpostavila pomen čebel in pobudo Slovenije, da se 20. maj razglasi za svetovni dan čebel. Po besedah kitajskega ministra Hana je čebela oz. čebelarstvo izjemnega pomena tudi za njihovo državo. Ministra sta se dogovorila za poglobitev in izmenjavo znanja na tem področju, zato bodo strokovnjaki obeh držav v naslednjem obdobju navezali medsebojne stike. Kitajski minister je Slovenijo tudi povabil, da svoj interaktivni paviljon na temo svetovnega dne čebel pripelje tudi na Kitajsko.

Minister mag. Židan se je srečal tudi z ministrom za kmetijstvo, gozdarstvo in vodno gospodarstvo Makedonije Mihailom Cvetkovom. V razgovoru sta izpostavila kmetijske vsebine, ki so pomembne za obe državi, med drugim sodelovanje na področju vinskega trga. Posebej sta se dotaknila tudi področja čebelarstva, kjer sta ministra dogovorila pripravo memoranduma o načinu sodelovanja med državama na tem področju. Dogovorila sta se tudi za sodelovanje na področju pasemskega materiala za govedo. Na srečanju z ministrom za kmetijstvo in razvoj podeželja Poljske Krzysztofom Jurgielom pa sta ministra v ospredje izpostavila delovanje Višegrajske skupine V4+4 in sodelovanje Slovenije v njej. Poljska je izrazila pričakovanje, da bo Slovenija naslednje leto, ko bo Poljska organizirala naslednji ministrski sestanek v okviru njihovega predsedovanja tej skupini, predstavila izhodišča in pogled na stanje trenutne in predloge za novo kmetijsko politiko po letu 2020. Poljska je tudi izrazila zadovoljstvo, da bo Slovenija prihodnje leto organizirala kmetijski forum 16+1, minister pa je tudi napovedal svojo udeležbo. Minister Židan je sprejel vabilo na obisk Poljske, kamor bi želel pripeljati tudi gospodarsko delegacijo.

Sicer pa je danes potekala tudi otvoritev kmetijskega sejmu CATF (China International Agricultural Trade Fair), na katerem se kot gostja predstavlja tudi Slovenija s proizvajalci vina in nekaterimi prehranskimi proizvodi. Slovenski paviljon sta si ogledala tudi kitajski minister Han in njegov namestnik Qu Dongyu ter poizkusila slovenska vina. Udeležba na osrednjem kmetijskem sejmu na Kitajskem je po besedah mag. Židana priložnost tudi za slovenska podjetja. »Prehrambeni izdelki težko prodrejo na kitajski trg zaradi različnih standardov, ki jih imamo na področju prehrambene industrije; nekatere države na prvo izvozno dovoljenje čakajo tudi deset let, Sloveniji pa je za mleko uspelo v treh letih, kar je znak dobrega sodelovanja,« je dejal minister in spomnil, da prve prodaje na kitajskem trgu že potekajo. »Glavni namen izvoza na Kitajsko je predvsem ustvarjati višje dobičke, saj da so ti projekti izjemno zahtevni, zato morajo prinesti tudi dobre poslovne rezultate, » je še dejal mag. Židan.

VIR : www.mkgp.gov.si

* * *

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook