Zanimivosti objavil

9.12.2016 – 22.1.2017 – MORJE POD VELEBITOM

Galerija Herman Pečarič Piran, 9.12.2016 – 22.1.2017, Odprtje: petek, 9. december 2016, ob 19. uri

Miljenko Domijan (1946, Rab na otoku Rab, Hrvaška) sodi med najpomembnejše hrvaške konservatorje in sodeluje tudi s slovensko konservatorsko stroko. Diplomiral je iz umetnostne zgodovine in filozofije na Filozofski fakulteti v Zadru, na Mednarodnem centru za zaščito spomenikov ICCROM v Rimu pa končal specialko za zaščito stavbne dediščine. Zaposlil se je na Zavodu za varstvo kulturnih spomenikov v Zadru, kjer je bil tudi ravnatelj. Sredi devetdesetih let je bil imenovan za glavnega konservatorja Hrvaške, opravljal je tudi funkcijo pomočnika ministra za kulturo. Poleg tega je tudi predsednik Nacionalnega komiteja ICOMOS-a in predsednik strokovne komisije za obnovo Dubrovnika. Na začetku leta 2016 ga je minister za kulturo imenoval za koordinatorja posebnih projektov na področju konservatorsko-restavratorske dejavnosti Ministrstva za kulturo RH (nominacije spomenikov za vpis na Listo svetovne dediščine UNESCA). Je član številnih strokovnih komisij, redno objavlja članke v strokovni literaturi. Napisal je monografijo Rab – grad umjetnosti. Doma in v tujini (pogosto tudi v Sloveniji) večkrat predava o varovanju dediščine. Organiziral je številne mednarodne razstave kulturne dediščine in predstavitve hrvaške dediščine v tujini. Za svoje delo na področju kulturne dediščine na Hrvaškem in še posebej v Dalmaciji je prejel pomembne nagrade, med drugimi Orden Danice z likom Marka Marulića, italijansko državno nagrado Pasquale Rotondi, trikrat nacionalno nagrado Vicko Andrić, dvakrat je dobil tudi nagrado Evropske unije Europa nostra. Leta 2016 so mu kot prvemu Hrvatu dodelili Orden Svetog Save druge stopnje, predsednica Hrvaške pa mu je podelila Red kneza Branimira z ogrlico. Živi in ustvarja v Zadru ter v rojstnem Rabu.

Miljenko Domijan je kljub temu da je že upokojen, še vedno zelo dejaven kot konservator nepremične hrvaške kulturne dediščine, a kot sam pravi, pa je »za potrebe duše in srca fotograf«. To dokazujejo tematsko zaokroženi ciklusi fotografij, ustvarjeni v zadnjih letih, ter tisti, ki so bili predstavljeni tudi javnosti; med najpomembnejšimi so: Anima et Corpus, Terra Toscana (razstava 2011 v zagrebškem Muzeju Mimara in 2015 v MMC Rovinj), Mare Morlacco / More pod Velebitom (razstava v Galeriji Decumanus v Krku 2012, v Gradski loži Galerije umjetnina Narodnog muzeja Zadar 2013 in v Museo di Stato v Republiki San Marino leta 2014), Armenia Sacra, Kraške ljepotice Zadarske županije (razstava v Gradski loži Zadar 2015), Pariški zapisi i flanerije (razstava v Studiu Moderne galerije »Josip Račić« v Zagrebu 2015) in drugi.

Z dopolnjenim ciklusom fotografij MARE MORLACCO / MORJE POD VELEBITOM, ki jih bomo predstavili na razstavi v piranski Galeriji Herman Pečarič, bomo prvič v Sloveniji spoznali Miljenka Domijana kot fotografa, ki v izbranem mediju za nas in za prihodnje rodove dokumentira vse prvinsko, neulovljivo ter vedno znova privlačno v njegovem Kvarnerju in Dalmaciji. Poznavalec njegovega fotografskega ustvarjanja, Želimir Koščević, je zapisal: »Miljenko Domijan kot umetnostni zgodovinar dobro ve, da skrivnost vseh podob ni v tistem, kar je na podobi, ampak v tistem prefinjenem fluidu, skozi katerega podoba žarči. Seveda morsko pečino, nebo in kopno vidi vsak, toda malokdo opazi elementarne odnose znotraj univerzuma narave, ki podobo pejsaža spremenijo v edinstveno harmonijo časa, ambienta in osebnega spomina.«

Razstavo spremlja dvojezična zloženka z zapisom Nives Marvin, kustosinje razstave, na odprtju razstave bo obiskovalce nagovorila Damjana Pečnik, državna sekretarka na Ministrstvu za kulturo RS. Razstavo sta omogočila Občina Piran in sponzor, podjetje GNÓM d. o. o., ohranjanje kulturne dediščine iz Ljubljane.

INFO: Nives Marvin, nives.marvin@obalne-galerije.si, T 05 6712082

 

VIR : http://www.portoroz.si/si/dozivetja/prireditve/dogodki/2017/01/3259-Morje-pod-velebitom?p=1

9.12.2016 – 22.1.2017 – MORJE POD VELEBITOM

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook