Čebelarstvo objavil

AJDA – TRŽNA PRILOŽNOST ZA SLOVENSKEGA KMETA IN ENA OD REŠITEV ZA BOLJŠE PREŽIVETJE ČEBEL!

Uporaba ajde v prehrani

 O ajdi nam babice lahko veliko povedo. Starejši čebelarji se z nostalgijo spominjajo časov, ko so prezimovali čebele na ajdovem medu, ko niso niti pomislili na krmljenje s sladkorjem. Tudi starejši kupci medu pogosto povprašujejo po ajdovem medu. Včasih je imela ajda izredno vlogo v naši prehrani, potem pa je skoraj izginila z naših njiv. Ajdov kruh, ajdove žgance, štruklje so zamenjale bolj moderne jedi, vendar pa se človek v zadnjem času vse bolj zateka k bolj zdravemu načinu življenju, pri čemer ima veliko vlogo lahko tudi ajda. Ta rastlina namreč blagodejno vpliva na naš organizem, priporočajo jo za boljši krvni obtok in boj proti raku.

 

Ajda in kmetijstvo

 

Povpraševanje po jedeh iz ajde je v porastu, odkupovalci ajdovega zrnja in ajdove moke v Sloveniji pa so v zagati, saj jo pridelamo bore malo, tako jo morajo za svojo proizvodnjo ajdovih jedi večinoma uvoziti. Ali je torej sejanje ajde odlična tržna niša za slovenskega kmeta? Zelo verjetno, trenutno je ne pridelamo toliko, kot jo naša živilsko predelovalna industrija porabi, saj se jo velika večina uvozi. Za gojenje je nezahtevna, raste na siromašnih tleh, uporabimo jo lahko za poletno ozelenitev njivskih površin. Kot predposevek dobro prenaša večino poljščin, ki jih pridelujemo pri nas. Tako namesto, da bi imeli v jesenskem času po spravilu glavnega pridelka prazna polja, lahko posejemo ajdo. Na ta način se rešimo plevela, pa še dobiček od setve ajde imamo. Pridelek je seveda odvisen tudi od vremena, lahko pa se zgodi, da s setvijo ajde zaslužimo celo več kot z glavnim posevkom. Pa ne samo to, od sejanja ajde imajo lahko koristi tudi čebele in čebelarji.

 

Ajda in čebele

 

Če bi ajdo sejali v večji meri bi imeli koristi vsi. Potrošniki, ker bi jedli okusne ajdove jedi, pri tem storili nekaj tudi za svoje zdravje; kmetje, ker daje potencial zaslužka pa tudi čebelarji. Medovite sorte ajde so za čebele izredno pomembne. Da ajda medi morajo biti sicer za to izpolnjeni še določeni pogoji, čebelarji največ poročajo o medenju dveh sort ajde, Čebelica in Bamby. Ker ajda cveti v obdobju, ko v naravi ni obilnih virov medičine in cvetnega prahu, je še posebej dragocena. Avgusta in septembra spodbuja matice k zaleganju, hkrati pa si čebele na ajdi lahko naberejo del zimske zaloge, kar bi povečalo prezimitev čebeljih družin. S tem bi pripomogli k ohranjanju čebel, s tem posredno pa k ohranjanju okolja, saj se bi brez čebel hitro porušilo ravnovesje v naravi.

 

Zato bo Čebelarska zveza Slovenije, Javna svetovalna služba v čebelarstvu v letošnjem letu organizirala projekt »Promocija sajenja medovite ajde in uživanje izdelkov iz ajde«, s katerimi bo s pomočjo promocijskih zgibank širšo javnost spodbudili k uživanju izdelkov iz ajde, pridelovalce pa k sajenju te rastline.

 

Pri akciji nas podpira tudi združenje pekarjev in mlinarjev.

 

Storimo nekaj za svoje zdravje, uživajmo ajdove izdelke z medom, spodbudimo naše pridelovalce hrane k sajenju te rastline. Pri tem pa nas lahko greje tudi zavest, da smo s pomočjo ohranjanja čebel in čebelarstva storili nekaj dobrega tudi za okolje, v katerem živimo.

 

Andreja Kandolf, svetovalka JSSČ za zagotavljanje varne hrane

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook