Kmetijstvo objavil

Alergije-neprijetne, a obvladljive

Dokler lahko uživamo v vonjavah in okusih pomladi, smo nad tem letnim časom navdušeni. Marsikdo pa se zaveda, da s prihodom pomladi nastopijo tudi neprijetne alergije, ki pa jih je zadnje čase vedno več. Zasluge za to lahko pripišemo prekomerni uporabi čistil ter eksotičnim živilom, predelani hrani, tekstilni industriji.

Ena najpogostejših alergij je prav gotovo seneni nahod. Kihanje, solzne in zateče oči in povečano delovanje nosne sluznice so zvesti spremljevalci, občutljivi ljudje pa lahko čutijo posledice senenega nahoda tudi tam, kjer v bližini ni rastlin, na katere bi bili alergični. Veter raznaša pelodna zrnca kilometre daleč in ljudje, ki imajo težave s senenim nahodom, se bodo bolje počutili le na nadmorski višini nad 1.500 m, saj je tam število pelodnih zrnc manjše ali pa ob morju, kadar veter piha z morja proti celini.

Veliko ljudi je alergičnih tudi na pršice hišnega prahu oziroma na njihove izločke. Te pršice najdemo v tekstilnih površinah bivalnih prostorov, kar pomeni, da je potrebno za preprečevanje ali vsaj omejevanje te alergije stanovanje temeljito čistiti. Še posebej to velja v primeru, da ima kdo od družinskih članov alergijo na hišne ljubljence, poleg teh pa najpogosteje povzročajo alergijske reakcije tudi konji.

Hrane pri alergijah žal ne moremo izpustiti. Od pšenice do sadja, od oreščkov in začimb-alergij na ta živila je veliko. Zanimivo je, da je alergija na kurja jajca druga najpogostejša alergija na živilo med otroki, kar seveda prehranjevanje zelo otežuje, saj se je treba izogibati tudi živilom, ki so jim jajca dodana, teh pa je precej.

Kaj torej storiti? Če opazimo pri sebi ali bližnjih alergijske znake, se moramo obvezno posvetovati z zdravnikom, ki bo ugotovil na kaj smo pravzaprav alergični in predpisal primerno zdravljenje, vsekakor pa je nujno, da se povzročiteljev naših alergij čim bolj izogibamo, če je le mogoče in si s tem težave olajšamo. Pomembno je tudi, da okrepimo imunski sistem-alergija je namreč nenormalen odzive telesa na neko snov, ki sicer ne telesu ne škoduje. To najučinkoviteje storimo z dovolj zelenjave in sadja v prehrani, s pitjem zadostnih količin vode, dobro pa je tudi, da smo pozorni na zadosten vnos kalcija, magnezija, ter vitaminov.

Za alergije so zelo priporočljivi zeliščni čaji, denimo iz bezgovih cvetov, kamilični čaj, čaj iz česna ali rmana. Tudi post je lahko oblika zdravljenja alergij, povrhu tega pa lahko še izgubimo kak kilogram odvečne teže. Postimo se s svežimi sadnimi in zelenjavnimi sokovi, pri čemer si telo opomore z vitamini in minerali.

Vir:-Kotnik Barbara, Skriti alergeni in Meršol, Melita, Alternativa. Revija Ona, 27.03.2012, leto 14, št.13.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook