Zanimivosti objavil

Ali je problem samooskrba ali problem tiči v nas samih?

O samooskrbi se vse več govori, to ste prav gotovo že opazili in to pravzaprav ni prav nič nenavadnega; hrana prihaja iz tujine in vedno manj zaupamo v njeno kvaliteto, kuriva so vedno dražja, a kaj ko brez njih pač ne gre, kvaliteta oblačil pa tudi vedno manjkrat v pravem razmerju z njihovo ceno.

Najlažje je seveda, da se čez stanje pritožujemo in krivimo druge, češ da nimamo izbire in da moramo počakati, da se svet spremeni, preden bo boljše. Malo težje, pa vendar najpametneje pa je stvari vzeti v svoje roke. Če bomo povečali samooskrbo v lastnem gospodinjstvu, si bomo zmanjšali stroške, povečali kvaliteto življenja in morda našli celo kakšen hobi, ki smo ga že pozabili.

Najprej se recimo ustavimo pri zelenjavi in sadju. Veliko boljše je tisto, kar pridelamo sami doma, pa tudi cenejše. Morda ni videti tako imenitno, kot tisto v trgovini, vendar ima okus, kot se spodobi. Seveda nima vsak možnosti imeti lastnega vrta, vendar je nekaj že, če na okensko polico namestimo nekaj lončkov z zelišči ter na balkonu poskusimo gojiti paradižnike ali solato. Morda boste našli možnost najema manjšega vrtička ali pa celo priskočili na pomoč kakšnemu znancu, ki sicer vrt ima a ga ni zmožen obdelovati. Sadovnjak je seveda večji projekt, lahko pa razmislite vsaj o kakšnih ameriških borovnicah ali malinah. Če ni drugače, pa vsak kupite kaj pri kmetu ali pa se v trgovini držite pridelkov slovenskega porekla. Ne pozabite, da je vrtičkarstvo lahko tudi odličen konjiček in celo telovadba na svežem zraku.

Vsako leto moramo kar precej denarja nameniti za ogrevanje in tem stroškom se pač ne da izogniti, kot že povedano. Poleg tega, da varčujete obstajajo tudi možnosti, kako lahko zamenjate dražja goriva za cenejša in tudi okolju prijaznejša. Če imate denimo možnost, da si v kuhinji postavite štedilnik na drva, boste poleg tega, da boste kuhali na njem, hkrati ogrevali še prostor ali dva, poleg tega pa si lahko omislite še ogrevanje vode, vezano na ta sistem in varčevanje je zagotovljeno (če boste vse skupaj uporabljali preudarno, seveda).

Veliko ljudi je pozabilo, da se mleko da kupiti pri kmetu in ne zgolj v tetrapaku. Iz tega mleka si lahko pripravite odlično kislo mleko (tudi pozimi tekne), lahko pa se urite tudi v pripravi domače skute in sira, kefirja in podobnih izdelkov. Tudi kruh iz domače peči je boljši in bolj zdrav od tistega iz trgovine (skupaj z domačo marmelado je najboljši), prav tako piškoti in rezanci. Če v izdelavo vključimo tudi najmlajše, ste lahko prepričani, da ste naprej posredovali znanje, ki zna priti, v časih, ki prihajajo, še presneto prav.

Tudi šivanje, pletenje in kvačkanje tonejo v pozabo, v trgovinah pa kupujemo izdelke, ki bi jih z malo veselja in truda lahko izdelali tudi sami. Vsi vemo, kako primanjkuje časa, hkrati pa se zavedamo, da nam manjka zabave in izzivov in da lahko učenje takšnih spretnosti postane dobra alternativa monotonim večerom pred televizijskim sprejemnikom.

Vsega naenkrat seveda ni mogoče spremeniti, korak v smer povečanja samooskrbe pa že lahko storimo. Znanja je dovolj v knjigah, na internetu, najboljše je pa, da ga iščemo v ljudeh, ki bodo ta znanja prav gotovo radi predali naprej.

N.P.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook