Zdravje objavil

AMERIŠKI SLAMNIK (Ehinacea purpurea L.) ZA IMUNSKI SISTEM

DRUGA IMENA: Rudbekija
DRUŽINA: NEBINOVKE
ZNAČAJ: hladen, suh, pretežno pekoč
ZNAČILNOSTI: Ameriški slamnik izvira iz Severne Amerike. Zraste od 80 do 100 cm v višino in 40 cm v širino. Cvetovi so rožnati. Je večletnica. Potrebuje

 prepustno, vlažno prst in sončno lego.

ČAS CVETENJA: Cvete od julija do septembra.
UČINKOVINE: Vsebuje alkaloid, betain, inulin in eterična olja, glikozidi.
KAJ ZDRAVI: Ameriški slamnik krepi imunski sistem, pomaga pri akutnih boleznih dihal in proti gripi.

Ime Echinacea izhaja iz grške besede »echinos«, kar pomeni špica, konica. Ameriški slamnik je bila ena najpomembnejših zdravilnih rastlin severnoameriških prerijskih Indijancev. Uporabljali so sok ali kašo zdrobljene zeli ali prežvečenih koščkov korenine. Stotine komercialnih preparatov ameriškega slamnika od direktno stisnjenih sokov do etanolnih in hidrofilnih ekstraktov, do praškov izsušenih listov in cvetov je na voljo v trgovinah in lekarnah. Ameriški slamnik se najbolj široko uporablja kot preventiva ali pri zdravljenju navadnega prehlada z zmožnostjo stimuliranja imunskega sistema.

PRIPRAVA IN UPORABA:

Ameriški slamnik se nabira ko cvete, nabira se cela zel s cvetovi, ali pa se korenine izkopavajo oktobra in novembra. Čaj se pripravi tako, da se čajna žlička posušene droge prelije z 2 dcl vrele vode, se pusti stati od 8 do 10 minut, se precedi in se pije kot čaj 2 x na dan. Zjutraj in zvečer.Izdelava tinkture: potrebujete 1/3 kozarca svežih zeli s cvetovi, prelije se z 70-80% alkoholom in se pusti stati 3 tedne. Nato precedimo in pijemo zmešano v vodi 20-30 kapljic 1 x na dan. Enako potrebujemo tudi korenine, če uporabimo pa uporabimo korenine uničimo rastlino.

Pripravljamo tinkturo iz korenin.
Na tržišču najdemo zdravila z ameriškim slamnikom, ki so pripravljena na različne načine:
Nekatera pripravijo tako, da sveže rastline zmeljejo in iz njih iztisnejo sok. V ta sok preidejo predvsem snovi, ki so dobro topne v vodi, manj pa tiste (alkamidi), ki se raztapljajo v alkoholu. V sok preidejo tudi encimi, ki nekatere snovi (derivate kavne kisline) razgradijo.
Pri drugem načinu priprave k zmletim rastlinam dodajo manjšo količino alkohola (npr. 20 odstotkov), ki deloma olajša raztapljanje alkamidov in zavre delovanje encimov.
Pri tretjem načinu, ki mu rečemo priprava tinkture, zmletim rastlinam dodajo večjo količino alkohola (npr. 300 odstotkov). S tem zelo dobro raztopijo alkamide, poslabša pa se raztapljanje polisaharidov. Pri tinkturi se zaradi dodanega alkohola celotna tekočina razredči.
Lekovo zdravilo Immunal je pripravljeno po drugem postopku.

Vir: Naravna zdravila, MK; 2007

Penelope Ody: Zdravljenje z zelišči, 1994

R.L.

2

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook