Zanimivosti objavil

Arganovo olje – olje za zdravje

Danes bomo izvedeli nekaj več o  arganovem olju, produktu, ki ga pridelujejo iz plodov omenjenega drevesa.

V kulinariki se arganovo olje uporablja kot dodatek k že pripravljenim mesnim in zelenjavnim jedem, saj tako ohrani edinstven okus in visoko vsebnost vitamina E. Običajno ga k mesu in ribam kanemo le nekaj kapelj, skupaj s sveže iztisnjenim limoninim sokom pa lahko pripravimo odličen in predvsem zdrav preliv za solate. Domačini Berberi uporabljajo arganovo olje v vsakdanji prehrani in v tradicionalnem zdravilstvu. Že zajtrk pri Berberih je sestavljen iz doma pečenega kruha, ki ga lomijo in pomakajo v arganovo olje in med. Njihova specialiteta je Amlou – Arganovo olje, pomešano z medom in mandeljni, kar daje energijo in moč (afrodiziak). V domači berberski tradicionalni lekarni je to najbolj plemenito in bogato olje tudi v vsakodnevni uporabi, tako za notranje kot za zunanje zdravljenje. Že dojenčke mažejo s njim, da jih zaščitijo pred zunanjimi vplivi. Oljenje telesa je tudi starodavna indijska terapija za zdravljenje, ker daje telesu energijo in dobro počutje.

 V kozmetičnih krogih je arganovo olje znano po tem, da obnavlja kožo in zavira staranje, idealno je za suho ali aknasto kožo ter tudi za nego obnohtne kožice in vlaženje las. Ker je bogato z maščobnimi kislinami omega-3 in omega-9, lahko prodre globoko v notranjost lasu in nahrani poškodovane lasne folikle. Tako lase obnavlja, preprečuje novo cepljenje lasnih konic in pretirano izpadanje. Masaža z arganovim oljem mora biti blaga – učinkuje na hujšanje, čvrstost kože in sprostitev hrbta. To olje se lepo vpija v kožo in ne pušča mastnih sledi. Je eno od najpomembnejših olj za pomladitev kože in zdravi razne kožne bolezni. Visoka vsebnost vitamina E deluje kot močan antioksidant. E vitamin je pomemben med drugim tudi za razvoj in vzdrževanje funkcij živčnega in mišičnega sistema. 

Olje uporabljamo za nego obraza in telesa: za vse vrste kož se priporoča zvečer nežno masažo obraza s krožnimi gibi, če je koža suha tudi zjutraj. Pri problematični, aknasti, srbeči, koži, luskavici in raznih alergijah se najprej dobro umijemo z arganovim bio milom, nato pa namažemo z arganovim oljem. Če imate na voljo arganovo olje, se lahko poslovite od kreme.  Debelo kožo na petah ali razpokane pete namažemo z arganovim oljem in počakamo nekaj minut. Olje se hitro vpija v kožo in jo mehča. arganovo olje lahko uporabljamo namesto običajnega vazelina. Nanesemo nekaj kapljic na razpokane ustnice, malo zmasiramo in razpoke bodo v hipu zaceljene.

Zaradi vseh teh lastnosti, ki jih ima arganovo olje mu pravijo tudi tekoče zlato. Odprta steklenička naj bo shranjena v hladilniku.  Priporočljivo pa je, da jo porabimo v roku enega leta (Viri: http://www.argana.si)

Z.L. 

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook