Zanimivosti objavil

Aromatizirana olja

Aromatizirana olja z lahkoto sami pripravimo doma in z njimi popestrimo
vsak recept, ki zahteva uporabo navadnega olja. V olje namočimo zelišča
ali začimbe samostojno ali v kombinacijah, pri čemer pazimo, da se
njihovi okusi med seboj ujemajo. V glavnem aromatizirana olja uporabimo
za začinjanje predjedi, testenin, rižot ali solat in ne za kuhanje ali
cvrtje.

Medtem ko je način priprave zeliščnih olj morda bolj primeren za poletni
ali jesenski čas, ko imamo svežih zelišč v izobilju, jih čez celo leto
lahko pripravljamo iz posameznih začimb. Ko porabimo obstoječa
aromatizirana olja ali si zaželimo novega okusa je čas, da pripravimo
novega.

Da obogatimo okus lahko nekatere začimbe pred namakanjem v olje suho
spražimo. Taki začimbi sta na primer janež in kumina. Prav tako lahko
začimbe predhodno stremo ali zdrobimo s čimer dosežemo večjo
aromatičnost začimb, ali pa jih namočimo v olje kar cele. Izberemo lahko
zvezdasti janež, cimet, brinove jagode, nageljnove žbice, korijander,
muškatni orešček, kardamon, žafran,.. Pri zeliščnih oljih kombiniramo
zelišča kot so bazilika, lovor, origano, rožmarin, meta, žajbelj,
pehtran, drobnjak, peteršilj, majaron, timijan in druga. Prav poseben
učinek dosežemo, če jih namočimo v kombinaciji s česnom ali neškropljeno
limonino lupino. Zelišča pred uporabo operemo, osušimo in rahlo
zmečkamo, da pride njihova aroma do večjega izraza. Nato jih damo v
čisto steklenico ali kozarec za vlaganje in prelijemo z oljem.
Največkrat za aromatiziranje uporabljamo kvalitetno olivno olje, lahko
pa uporabimo tudi kakšno drugo vrsto olja, kot je sezamovo, arašidovo
ipd. Dobro zaprte steklenice hranimo vsaj dva tedna v hladnem in temnem
prostoru. Nekatera olja se aromatizirajo prej kot druga in najbolje je,
če pred uporabo poskusimo ali so že dovolj izrazita, ali pa potrebujejo
še nekaj časa, da dobijo močnejšo aromo. Pred uporabo jih lahko tudi
precedimo ali pa pustimo zelišča notri in s tem popestrimo izgled same
steklenice z oljem.

Kot posebnost naj omenimo olivno olje z nastrganimi ali narezanimi
tartufi ali pa čilijevo olje. V glavnem se olja dodajajo hladna, za
čilijevo olje, pa je olje potrebno segreti. V kozici segrejemo 250ml
arašidovega olja in 6 žlic nasekljanih čilijev. Vse skupaj na zmernem
ognju kuhamo 10 minut in nato ohladimo. Dodamo 2 žlički zmletega
kajenskega popra in 2 žlici sezamovega olja. Pokrijemo in pustimo stati
čez noč. Olje precedimo in mu v steklenico dodamo 2 cela čilija za
dekoracijo.

Objavil/a Nives Harmel
  

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook