Avstrija z največjim deležem ekološkega vinogradništva

Letos spomladi je evropska komisija sprejela uredbo, da se ekološka vina sme s trgatvijo 2012 dalje označevati le iz grozdja ekološke pridelave. Nova pravila določajo, da je najvišja vsebnost žvepla pri rdečih vinih 100 mg/l pri belih pa pol več 150 ml/l.

V Sloveniji ekološka pridelava iz leta v leto narašča vendar še vedno zaostaja za povprečjem EU. Tako je tudi pri ekološkem vinogradništvu. V Sloveniji je manj kot dva odstotka ekoloških vinogradov, največ jih je na Primorskem.

Avstrija s skoraj osmimi odstotki ekoloških vinogradov ima največji delež ekološkega vinogradništva v Evropski uniji. Največ jih je na severu države, nekaj pa jih je tudi na Štajerskem. Poti so tam dobro označene in ciljev res ni težko najti.

Vinogradnik Roland Tauss o ekološkem vinu pravi: »Včasih so se mi zdela vsa vina enaka. Leta 2005 sem se odločil, da bom nekaj spremenil, da bom prideloval takšno vino, s katerim bom energetsko povezan, ki bi mi moč dajalo, ne pa jemalo. Vina naj imajo tak okus, kot jim ga da narava.«

Na šestih hektarjih prideluje na bio-dinamičen način po metodi Demeter, ki jo je v kmetovanje uvedel Rudolf Steiner leta 1924. Svoje vinograde tretira samo z zeliščnimi pripravki, trte pa obravnava tudi homeopatsko. Pridelek res ni velik okrog 2000-3000 kilogramov na hektar od tega je pol belega in pol rdečega. Trte so stare več kot 50 let.

Tauss je še s štirimi vinogradniki povezan v združenje ekoloških pridelovalcev Okusiti življenje (Schmecke das Leben). Druži jih skupna zaveza do narave in filozofija pridelave vin.

Vir: Primorske novice, 26. julij 2012

 

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook