Kmetijstvo objavil

Avtohtono istrsko govedo spet doma

Po desetih letih prizadevanj, da bi iz Hrvaške uvozili avtohtono istrsko govedo in ga ponovno naselili v slovenski Istri, je končno prispelo deset brejih krav boškarink. Njihovi potomci bodo naprodaj čez dve leti.

Mirna, močna in nezahtevna pasma govedi, ki spada v skupino podolcev, je bila nekoč v Istri zelo razširjena. Svoj pomen je izgubila z modernizacijo kmetijstva, saj so bili boškarini predvsem delovno govedo. Čeprav je mehanizacija kmetijstva pomenila velik napredek je po drugi strani to pomenil zaton ali konec delovnega goveda. Istrsko govedo je bilo tik pred izumrtjem, nekaj živali se je ohranilo v hrvaškem delu Istre, pri nas pa je bila v devetdesetih letih prejšnjega stoletja še zadnja predstavnica boškarinov – Bjonda.  

Skupina rejcev z Aldom Štifanićem na čelu se je odločila za revitalizacijo istrskega goveda. Projekt je bil podprt tudi s strani istrske županije. Danes imajo v hrvaški Istri osnovno čredo, ki šteje več kot 1500 živali. V slovenski Istri se je leta 2003 ustanovilo društvo Boškarin z glavnim ciljem – vrnitev tradicionalnega goveda v domačo krajino. Stekli so pogovori, vendar društvo in hrvaški rejci niso našli skupne točke in projekt uvoza nekaj glav goveda je tako podel v vodo. V društvu niso obupali in pričeli so iskati nove poti kako priti do goveda, ki bo bilo čimbolj sorodno boškarinu. Izbira je padla na podolce iz Apulije (Italija). S pomočjo koprske občine, ki je financirala nakup embrijev se je 1. maja 2007 stelil Primo prvi boškarin, ki danes živi v Škocjanskem zatoku skupaj z ostalimi petimi predstavniki pasme italijanskega rodu. Najmlajša je Viola, ki je ugledala luč sveta pred dnevi in je tako prva iz druge generacije.

Deset brejih telic in krav, ki imajo od 10. avgusta naprej novi dom na pašnikih med Podgorjem in Prešnico, na kmetiji Franca Vettorazzija, je rezultat hrvaško-slovenskega projekta APRO, čezmejna pobuda za zaščito in revitalizacijo biološke raznovrstnosti okolja z rejo avtohtonih pasem.

Revitalizacija istrskega goveda ne pomeni samo obujanje izgubljenih spominov, ampak pomeni tudi oživitev in preprečevanje zaraščanja krajine, ohranjanje biološke raznovrstnosti, genetskih rezerv in prehransko varnost.

Deset boškarink in njihovo potomstvo, zametek nove črede istrskega goveda v slovenski Istri, bodo še najmanj pet let po koncu projekta ostali v lasti KGZ Nova Gorica. Živali bodo do jeseni na pašniku pri Podgorju, nato jih bodo preselili v Rakitovec, na območje Kaluže, na najete pašnike agrarne skupnosti, kjer bodo uredili tudi center za vzrejo ne samo istrskega goveda, ampak tudi istrske ovce pramenke, osla in koze.

 Vir:

Primorske novice, 21. avgust 2012

Primorske novice, 23. avgust 2012

Martina Vodopivec, dipl. inž. agr. in hort.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook