Zdravje objavil

Baldrijan ali zdravilna špajka- že skoraj pozabljen

Baldrijan ali zdravilno špajko poznamo pod različnimi imeni: špajka, ajdina, vrednik, hajdovka, odrijan, odolin, motovilec, menica, srčna zel, vražji bič, mrtvični koren in mačja trava.  To je rastlina, ki so jo zaradi številnih zdravilnih lastnostih uporabljali že v starem Rimu in v stari Grčiji ter je bila najbolj uporabljena rastlina v 18. In v 19. Stoletju.

Baldrijan uspeva po celotni Evropi, korenine in korenike te rastline pa nabiramo v jeseni, od septembra pa do oktobra. Na splošno ima rad vlažna tla, nekatere oblike pa so prilagojene tudi na suha in na kamnita rastišča.  Je zelo odporen, najpogosteje ga bomo našli na vlažnih in poplavljenih travnikih, med grmovjem, ob rekah, jarkih, ob poteh, obronkih gozdov in gozdnih posekah.  Je trajnica, ki zraste tudi dva metra visoko in ga uvrščamo v družino špajkovk. V zemlji ima kratko debelo koreniko, ki ima svojevrsten okus in vonj, s številnimi koreninicami, steblo, ki ga rastlina požene vsako leto na novo je votlo, pokončno ter rahlo brazdasto. Listi so si nameščeni nasproti in so pernato deljeni, posamezni lističi so suličasti, celorobi in nazobčani. Od maja pa do septembra se pojavljajo majhni, rožnati, časih belkasti cvetovi, ki  so združeni v kobulasta socvetja.

Baldrijan spada med zdravilne rastline, ki jih priznava tudi uradna medicina in zanj velikokrat niti nimajo pravega nadomestka. Njegovo mnogostransko delovanje pripisujejo eteričnemu olju, sestavljenemu iz več kot sto spojin, ki dokazano uspešno blaži tesnobo, zmanjšuje čustveno vznemirjenost in razdraženost, lajša občutek jeze, strahu in žalosti. Spojine iz baldrijana učinkujejo kot naravni relaksant prav zato, ker deluje splošno pomirjujoče in sprostitveno. Z rednim pitjem čaja in pripravkov iz baldrijana bomo lažje premagovali stres, razburjenost, čustveno razrvanost in izčrpanost in s tem hitreje povrnili notranjo psihično ravnotežje. Tudi otroci lahko uživajo pripravke iz baldrijana vendar v majhnih količinah in krajši čas. Baldrijan je pravi balzam pri odpravljanju nespečnosti. Zdravilna špajka katere latinsko ime po vsej verjetnosti izhaja iz latinske besede valere, kar pomeni zdrav pomaga tudi pri odpravljanju krčev v želodcu in v črevesju. Prav zaradi tega ga mnogi kemiki in farmacevti prištevajo med najbolj učinkovita naravna sredstva za odpravljanje krčev. Baldrijan je prav tako dobrodošlo naravno sredstvo za vse, ki imajo težave srcem saj njegove kemične spojine razširjajo žile in s tem prehranjujejo srčno mišico in tako odpravlja srčno aritmijo. Uporaba baldrijana se priporoča tudi pri infekcijskih boleznih. Že hipokratiki so ga uporabljali tudi za lajšanje ženskih bolezni in lajšanje bolezni v klimakteriju.

Tudi baldrijan, podobno kot mačja meta privablja mačke in ga priporočajo za zdravljenje mačje nervoze.

Viri: http://www.kmeckiglas.com, http://www.lepazdrava.si

Z.L.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook