Vrtnarstvo objavil

BARVNO PREBUJENJE – TRENDI V FLORISTIKI 2012

Mag. Sabina Šegula, predavateljica na Biotehniškem centru Naklo je v januarju obiskala sejem v Essnu in nam predstavila nekaj smernic, ki jih je zasledila na tem velikem sejmu:
»Leto 2012 nam nakazuje kar nekaj novih poti,« je povedala Sabina.
»Začeli bomo z nežno, živahno in ljubečo pomladjo. V pomladnih aranžmajih uporabimo fino drobno cvetje nežnih pastelnih barv od svetlo modre do rožnate, lahko jih postavimo v skupinsko kompozicijo ter tako delujejo kot večja celota.
V poletje bomo zakorakali veseli, neobremenjeni in polni optimizma, ki jo bomo ohranjali s pomočjo toplih barv cvetja:  sončnic, rudbekij, kanadske zlate rozge, rdečih flamingovcev in vijolične orhideje Vande. V poletnem času lahko oblikujemo cvetlične dekoracije, pri čemer upoštevamo načelo: dolgo življenje barv in kontrastov. V tej smernici je veliko etno pridiha, zato so dodatki in izbira cvetja zelo široka in pisana,« je nam Sabina Šegula na kratko opisala trende za prihajajoče leto.

Te novosti je prenesla že na skupino izbranih dijakinj in dijaka, ki so zaključili program cvetličar, sedaj pa nadaljujejo šolanje v PTI-programu hortikulturni tehnik. Na Trendih so skupaj z ostalimi mojstri izdelali svoje aranžmaje ter jih predstavili obiskovalcem.

Vse bolj smo trendovski, če uporabljamo naravne materiale, ki jih naberemo sami v naravi in to v svoji bližini. Iz tega si naredimo lahko zanimive osnove za aranžmaje ali dekoracije za aranžiranje različnih daril. Vse to je zajeto v smernicah:
•    naravno in preprosto,
•    varujmo naravo – reciklirajmo,
•    skrben in pozoren.

Temu zelo sledi Andrej Hriberšek, ki ima podjetje Aranžiranje cvetja Taja v Murski Soboti. Predstavil je kar nekaj zelo izvirnih in zanimivih rešitev za aranžiranje različnih daril, predvsem z uporabo naravnih materialov, ki jih poišče okoli svojega doma.
Letos praznuje 20 letnico obstoja svoje dejavnosti. Po izobrazbi je kmetijski tehnik, ki pa je zašel v te vode zaradi ustvarjalnosti, inovativnosti, ki jo lahko uresniči v cvetličarni.
»Rad podajam znanje, kar menim, da je to moje poslanstvo. Če ga deliš z drugimi, se vsi bogatimo. Prepričan sem, da je kriza čas za kreativnost.«

Pieter Wijkmans (Wellantcollege, Nizozemska), je izdelal veliko pomladnih aranžmajev, z različnimi kombinacijami naravnih materialov in novega cvetja, ki ga že lahko zasledimo tudi na cvetličnih borzah.

M.K.A.

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook