Vrtnarstvo objavil

Bazilika, odlična začimba in medonosna rastlina

V zelenjavnem vrtu vedno bolj cenimo tiste rastline, ki jih uporabljamo kot dodatek k jedem, za izboljšanje okusa. Dišavnice pa imajo v naši kuhinji še posebej pomembno vlogo, saj naredijo jedi še okusnejše tudi, še posebej, če smo ljubitelj vegetarijanske ali mediteranske kuhinje.

Med tiste, zelo dišavne in v naši kuhinji zelo želene rastline spada tudi bazilika, ki je niti v preteklosti niso nikoli označevali za divjo rastlino. Še več, bazilika je rastlina, ki so jo po nekaterih zapisih v severovzhodni Indiji, ki je tudi njena prvotna domovina gojili že 3000 let pred našim štetjem. V egipčanskih grobnicah so našli vence, spletene iz bazilike, stari Hindujci pa so jo prištevali med svete rastline, imeli so jo za rastlino, ki so jo darovali na oltarjih in v templjih. Na Haitiju je bazilika še danes zaščitna rastlina boginje Erzulie. Bazilika (Ocinum basilicum), sodi v družino ustnatic ter je enoletno zelišče, z značilnimi svetlečimi se listi. Steblo je pokončno, zelnato in grmičasto razraslo, rastlina doseže v višino do 60 cm in v širino tudi do 45 cm. Listi so jajčasti ali podolgovati, celorobni in močni zeleni, njihova površina pa je včasih valovita in mehurjasto izbočena. Že njeno latinsko ime govori o tem, da je to kraljevska dišavnica saj diši po različnih rastlinah, ki se med seboj harmonično povezujejo. Je odlična medonosna rastlina, čaj iz nje pa okrepi odpornost čebel proti griži. Bazilika je rastlina, ki odganja muhe, v preteklosti pa so jo uporabljali za posipavanje prostorov ter omar z oblekami, ker razkužuje ter odganja uši in bolhe. Zelo uporabna je tudi v biodinamičnem vrtnarjenju saj odganja škodljivce s krompirja in s paradižnika, zasajena v vrtu pa tudi poboljšuje zdravje kumar.

V naravni kozmetiki je uporabna za pripravo dišeče, krepilne in pomirjevalne kopeli. Sok sveže rastline, razredčen z vodo pa je odličen tonik za kožo. Uporabno je celotno zelišče, ki ga naberemo ali kar požanjemo pred cvetenjem. Sveže liste pa lahko ali sproti sveže trgamo iz rastline, ali pa jih posušimo, konzerviramo ali zamrznemo. Zelišče bazilike vzbuja tek, pospešuje prebavo, lajša bolečine ali krče v želodcu. Prav tako je zelo želeno pri doječih mamicah saj pospešuje tvorbo mleka. Bazilika deluje rahlo protivnetno, razkuževalno, odvaja vodo in je blago pomirjevalo. Pred stresom varuje naše srce, znižuje krvni tlak in raven holesterola, ustali količino sladkorja v krvi, je učinkovita pri prehladnih obolenjih ter znižuje visoko telesno temperaturo . Zelišče je v ljudski medicini poznano tudi za zdravljenje kačjih pikov, težavah s kožo in bolečinah v ušesih.

Bazilika je v kulinariki nepogrešljiva, dobro se ujema s paradižnikovimi jedmi, pri kuhanih jedeh pa jo dodamo na koncu, da ne izgubi značilne arome. Prav tako se je z njeno pomočjo razvilo veliko različnih pripravkov, ki jih imenujemo tudi pesto.

Prav zato, ker je bazilika rastlina, ki je tako uporabna, naj ne manjka v nobenem vrtu. Z njo si lahko naredimo boljše jedi, pa tudi boljše življenje.

Viri: http://med.over.net/prosti_cas, http://www.trebnik.com/?id=56

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook