Zanimivosti objavil

Bila je domača koruza, lepa, brez posebnega vonja …

V družbi Vajet so takoj ko so bili objavljeni rezultati analiz oporečnega mleka pričeli iskati krivca. Spomnimo slovenska veterinarska inšpekcija je z analizo vzorcev ugotovila, da je vzrok prisotnosti   presežene vrednosti aflatoksina v mleku ravno njihova krmila, natančneje koruzni šrot.

Pričel se je lov na krivca. Najprej so poslali v analizo več vzorcev koruze, ki jo hranijo v silosih. Ker so bili vsi rezultati negativni so iskanje še poglobili. In kaj so ugotovili? 9. januarja, ko so namreč pričeli s proizvodnjo koruznega drobljenca in energetska krmila, so v proizvodnjo prejeli manjšo količino koruze.

»Pripeljal jo je kmet iz okolice Ajdovščine. Ker je šlo za manjšo količino – vsega skupaj je je bilo za štiri tone, mi pa porabimo 50 ton na dan – je šla v proizvodnjo brez kontrole. Bila je domača koruza, lepa, brez posebnega vonja … Danes vemo, da je to bila napaka,« je priznal direktor družbe Vajet Evgen Kosmač.

Sledi sporne koruze so pripeljale do kmeta iz okolice Ajdovščine, ki je koruzo medtem že vso prodal. Najverjetneje je bila ta koruza neprimerno skladiščena oziroma slabo sušena, saj je povišana koncentracija aflatoksina M1 namreč posledica plesni, ki se največkrat razvije ob neprimernem skladiščenju koruze.

»Nesrečno naključje. A tudi dobra lekcija za vse nas,«  prizna Kosmač in zagotavlja, da so v družbi takoj poostrili pravila. »Nobena surovina odslej ne gre v proizvodnjo brez nadzora.«

Po besedah Kosmača dosedanja ocenjena škoda znaša najmanj 100.000 evrov. »Treba pa je še prišteti sporno mleko, ki ga je eden izmed kmetov oddal v kobariško mlekarno in ki so ga morali uničiti, pa krmo, v katero je zašla plesniva koruza …«(Vir: Primorske novice, 27. januar 2012)

M.V.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook