Zanimivosti objavil

Bolj zdravi otroci so tisti, ki imajo v bližini pse in mačke

Psi in mačke lastnikom ne zagotavljajo samo konstantno družbo in ljubezen – sodeč po rezultatih manjše študije Ameriške akademije za pediatrijo, bi lahko  domači kosmatinci imeli močan vpliv tudi na zdravje otrok v prvem letu življenja.

Kot kaže deliti stanovanje s hišnimi ljubljenčki stimulira imunski sistem pri otrocih. Nesterilno okolje – po domače povedano nečistoča in mikrobi, naj bi nas ubranilo pred številnimi alergijami in okužbami zgornjih dihal. Torej starši sprostite se in dovolite, da vaš otrok doživi edinstveno izkušnjo – odraščati skupaj s štirinožnim prijateljem!

Rezultati študije kažejo, da otroci, ki imajo v prvem letu življenja ob sebi pse ali mačke, manj pogosto zbolijo in so bolj zdravi kot otroci, ki nimajo stika s temi ljubljenčki. Poleg navedenega je študija še potrdila, da preveč čisto (sterilno) okolje ni idealno za otroke. Prisotnost nečistoče in bakterij, ki jih domača žival prinese domov, v resnici spodbudi imunski sistem v telesu otroka v prvi fazi razvoja, da bolje opravlja svojo nalogo v boju proti okužbam.

Strokovnjaki so namreč v raziskavi sledili 397 otrokom (rojenih med septembrom 2002 in majem 2005) od rojstva do njihovega prvega leta. Starši so imeli nalogo, da od devetega tedna otroka naprej pripravijo tedenski dnevnik o zdravju svojih otrok. V dnevnik so vpisovali simptome kot so: prisotnost nosne sluzi, vnetje ušes, vnetje žrela, simptomi kašlja ali druge bolezni povezane z dihali. Zraven so morali napisati ali so pri zdravljenju uporabljali antibiotike.

Raziskava je pokazala, da otroci, ki živijo s psi imajo 31%  manj verjetnosti za okužbo dihal in 44% manj verjetnosti za razvoj vnetja ušes. Poleg tega so ti dojenčki potrebovali krajše zdravljenje z antibiotiki kot preostali. Tudi prisotnost mačk v prvem letu otrokovega življenja ugodno vpliva na njegovo zdravje, le v nekoliko manjši meri kot psi, so pokazali rezultati.

To pa še ni vse. V raziskavi so kontakt domačih živali razdelili na čas, ki ga je žival preživela v stanovanju in sicer na: brez stika (zunaj hiše), manjša stopnja stika (največ 6 ur dnevno znotraj hiše), srednja stopnja stika (6-16 ur dnevno znotraj hiše) in visoka stopnja stika (več kot 16 ur dnevno znotraj hiše). Otroci, ki živijo s hišnimi ljubljenčki kateri preživijo v stanovanju manj kot 6 ur na dan imajo najnižjo stopnjo tveganja za dihalne okužbe. Avtorji menijo, da žival ki preživi večino časa v stanovanju prinese manj nečistoče v stik z otrokom. Skratka večja izpostavljenost nečistoči vodi k večji izpostavljenosti različnim vrstam bakteriji to pa pomaga krepiti imunski sistem otrok.

Skrbi, da bi domačega ljubljenčka distancirali od dojenčka torej ni. Pomembno je le, da žival postopoma privadite na prisotnost novorojenca in ju nikdar ne pustite skupaj same. Upajmo, da bodo to prebrali tudi tisti, ki s prihodom dojenčka v hišo oddajo dolgoletnega hišnega prijatelja, ker naj bi slabo vplival na zdravje otoka. Na to, da močno trpi prav žival, ki so se ji odrekli, pa seveda sploh ne pomislijo. 

 

Vir:

http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2012/07/03/peds.2011-2825.full.pdf+html?sid=27003f5e-c1f1-458a-b8b7-c688382dac8d

 Martina Vodopivec, dipl. inž. agr. in hort.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook