Zanimivosti objavil

Boljša hrana ni nujno tudi dražja

Projekcije Inštituta za varovanje
zdravja kažejo, da se bo težnja potrošnje prenesla na poseganje po
zdravju manj koristnih in škodljivih živilih, pa tudi skupina cenejših
živil bo dobila več pripadnikov. To sta kategoriji, ki sta bili že do
zdaj izpostavljeni, glede na podražitve pa bodo potrošniki po manj
kakovostni in cenejši hrani, ki je za zdravje manj ugodna, posegali še
pogosteje.

Maščoba, sladkor, sol = slabo
Strokovnjaki opozarjajo predvsem na živila , ki imajo neugodno sestavo,
niso pa nujno tudi draga. Vsa cenejša živila namreč niso tudi manj
kakovostna, lahko je tudi obratno. Velja pa biti pozoren na sestavo
živil. Skoraj polovica vseh bolezni srca in ožilja, sladkorne bolezni,
nekatere vrste raka, osteoporoza indebelost so na primer povezane s
prehranskimi dejavniki tveganja. Tukaj je na prvem mestu uživanje
visokokalorične hrane, ki vsebuje veliko maščob in sladkorja terje zelo
siromašna s tistimi hranili, ki jih potrebujemo, da optimalno delujemo.
Sodobni potrošniki namreč delujemo malce paradoksalno – kljub temu da
imamo na policah obsežno izbiro različnih živil in smo dovolj kalorično
prehranjeni, nam primanjkuje določenih hranil, ki so za naše zdravje
zelo pomembna kot dobra naložba za kasnejša leta.

Izbiramo na podlagi videza in okusa

Raziskava Inštituta za varovanje zdravja je pokazala, da dve
tretjini potrošnikov na embalaži živil preverja le rok trajanja in ceno.
Le tretjina pa preverja tudi sestavo živil. To kaže, da je smo kupci
sicer ozaveščeni in je skrb za zdravje prioriteta, vendar se še vedno
večinoma odločamo na podlagi okusa in videza izdelkov oziroma kupujemo
preverjene izdelke, ki jih že poznamo. V prvo vrsto torej prepogosto
postavljamo tiste »druge« dejavnike, namesto da bi pri izbiri pazili na 
varovanje našega zdravja.

Povezava med ceno in kakovostjo ni nujno sorazmerna
Tudi kakovostna živila so lahko poceni, zato velja biti pozoren na
sestavo. Pomembno je ali ima živilo zaradi obsežne industrijske obdelave
– predvsem zaradi podaljšanja obstojnosti in drugih prilagoditev –
potrošniku le všečen okus in videz, kar proizvajalci dosežejo s
številnimi dodatki oziroma aditivi. S tem bistveno spremenijo lastnosti
živil glede na osnovne surovine. To pomeni, da ima taka hrana za zdravje
manj ugodno sestavo. Dodatki so lahko namreč  v prekomernih količinah
zdravju škodljivi, predvsem za otroke.

Veš kaj ješ

To je spletna stran, ki nam lahko pomaga pri izbiri zdravih
živil. Veliko uporabnih informacij pa se najde tudi na spletni strani
Zveze potrošnikov Slovenije. Sicer pa – berimo deklaracije in
preverjajmo sestavo živil, kar je pomembnejše kot cena. Če živilo ne
vsebuje teh informacij, je možno tudi iz navedenih sestavin razbrati, iz
česa je sestavljeno. Pri tem si lahko pomagamo z načelom, da je
sestavine, ki je prva navedena, v živilu največ, zadnje pa najmanj.

 Objavil/a Besedilo:Anja Sedej, foto: Andrej Korenč
  

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook