Zanimivosti objavil

Borovnica, super sadež

V juniju in juliju je pravi čas, ko se na pritlikavih grmičkih jagode borovnic začnejo barvati v modro črno barvo. Za marsikoga je nabiranje dolgočasno in precej zamudno opravilo, a se še tako obrestuje saj spadajo borovnice med najbolj zdrava živila. Ker vsebujejo veliko vitamina C, kalcija, železa, fosforja in polifenolov jim pravimo tudi »super sadež«.

V preteklosti je bila borovnica še bolj cenjena rastlina kot je danes, v tradicionalni evropski medicini se  uporabljajo borovnice že skoraj tisoč let. Nemški botanik Hildegarde von Bingen, ki je živel v 12. Stoletju in Hyrenomius Bock, ki je živel v 16. Stoletju sta v svojih zapiskih že opisovala borovnico.

Borovnica je pritlikavi, listopaden grmiček, ki raste na kislih tleh v  iglastih in listnatih gozdovih na resavah Evrope in Severozahodne Azije. Grmički, ki so visoki do slabe pol metra razvijejo plitek koreninski sistem s šopom drobnih koreninic, ki pa potrebujejo veliko vode. Če je presuho začne grm borovnice postopoma hirati in sčasoma propade. Cvetovi so kroglasti in zelenkasti s rožnatim pridihom. Jagode, oziroma borovnice  nimajo vonja, imajo svež, kiselkasto-sladek okus, če jih posušimo pa dobijo nekoliko trpek okus.  

V ljudski medicini je najbolj razširjena uporaba posušenih plodov borovnice, ki so odlično domače zdravilo za zdravljenje driske, predvsem pri otrocih. V zdravilne namene uporabimo plodove, posušeni listi pa se v ljudski medicini uporabljajo za zniževanje krvnega sladkorja pa čeprav uradne potrditve še ni. Je pa potrebna previdnost saj prevelika količina listo lahko povzroči zastrupitev, večja količina svežih zaužitih plodov pa deluje kot odvajalo. Posušene plodove borovnic lahko uživamo kot prevretek ali pa jih preprosto žvečimo. Ker pride pri sušenju borovnic do polimerizacije polifenolnih spojin nastanejo čreslovine, ki imajo neverjeten učinek v črevesju saj zavirajo rast bakterij in krepijo sluznico črevesa. Prav zato, ker niso našli nobenih negativnih stranskih učinkov veljajo posušene borovnice za izredno varno zdravilo pri driski. Ker vsebujejo borovnice antioksidante upočasnjujejo procese staranja, zmanjšujejo tveganje za nastanek srčnih in žilnih obolenj ter zmanjšujejo  razvoj rakavih obolenj. Delujejo pa tudi na izboljšanje koordinacije in ravnotežja. Razredčen sok lahko uporabimo za grgranje pri vnetjih žrela in ustne votline. Borovnice delujejo blagodejno na kožo, jo ohranjajo zdravo, zmanjšujejo kolobarje in gubice okoli oči. Prav tako deluje kot močan antioksidant in blaži vnetja, pripomore k širjenju žil, zavira nastanek krvnih strdkov.

Plodove nabiramo zrele, liste pa tik pred dozoritvijo plodov kajti zdravilnih sestavin takrat, ko so zreli plodovi v listih več ne bomo našli.

In še zanimivost za kadilce, sok iz borovnice vam bo zmanjšal strast do cigaret in v vas celo vzbudil odpor do le teh.

Viri: http://users.volja.nethttp://www.nasa-lekarna.si

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook