Kmetijstvo objavil

BOVŠKI SIR ŽE ŠTIRINAJSTI SLOVENSKI PROIZVOD ZAŠČITEN V EU

– Evropska komisija je danes v Uradnem listu EU objavila registracijo Bovškega sira (zaščitena označba porekla), ki je štirinajsti slovenski proizvod, registriran pri Evropski Komisiji.

Bovški sir je proizvod, katerega pomen sega stoletja v zgodovino. Pod imenom Bovški sir (Formaggio di Plezo vero) se prvič omeni v ceniku za mesto Videm iz leta 1756, iz katerega je tudi razvidno, da je imel Bovški sir precej višjo ceno kot nekateri drugi siri.

V preteklosti so Bovški sir izdelovali iz surovega mleka ovc z dodatkom kozjega ali kravjega mleka. Sedaj gre v pretežni meri za čisti ovčji sir, vendar mu nekateri izdelovalci še vedno primešajo do 20 % kravjega ali kozjega mleka. Ovčje mleko za proizvodnjo Bovškega sira je prirejeno od avtohtone pasme ovac – Bovške ovce. Ta se je v stoletjih izoblikovala v Zgornjesoški dolini in dobila ime po kraju Bovec.

Bovški sir je okrogle oblike, teže med 2,5 in 4,5 kg. Skorja sira je čvrsta, gladka in ravna in sivorjave do zamolklo bež barve. Testo je kompaktno, elastično, enakomerno sivo-bež barve, z redkimi enakomerno razporejenimi očesi v velikosti leče ali redkimi drobnimi luknjicami in razpokami, ki pa ne prevladujejo. Ima značilen aromatičen, poln, intenziven, rahlo pikanten vonj in okus. Če je dodano kravje ali kozje mleko, sta okus in vonj milejša. Pred prodajo mora sir zoreti najmanj 60 dni. Testo starejših sirov je kompaktnejše in bolj lomljivo.

Poleg Bovškega sira ima Slovenija pri Evropski komisiji registrirane še: Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre (zaščitena označba porekla – ZOP), Nanoški sir (ZOP), Kočevski gozdni med (ZOP), Tolminc (ZOP), Prleška tünka (zaščitena geografska označba – ZGO), Zgornjesavinjski želodec (ZGO), Šebreljski želodec (ZGO), Ptujski lük (ZGO), Kraški pršut (ZGO), Belokranjska pogača (zajamčena tradicionalna posebnost – ZTP), Idrijski žlikrofi (ZTP), Prekmurska gibanica (ZTP), Kraški zašink (ZGO).

Objava v uradnem listu:

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2012:223:0002:0003:SL:PDF

 

Več informacij o zaščitah:

http://www.mko.gov.si/si/delovna_podrocja/hrana_in_krma/zascita_kmetijskih_pridelkov_oziroma_zivil/

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook