Breskev, vir moči in mladosti

Breskve so sadež, ki pomlajuje. Morda ste to že izkusili na lastni koži, če še niste pa je čas, da tudi sami preizkusite. Svež, zdrav in mladosten videz si boste zagotovili, tako z uživanjem tega sadeža, kakor tudi s polaganjem rezin na kožo obraza. Kakor pravi teorija barv o hrani, je breskev vir moči in vir mladosti.

Za simbol dolgega življenja so veljale na Kitajskem že dolgo nazaj. Od tam so se razširile na Japonsko, v nekdanjo Perzijo, Grčijo in v Rim. Počasi se poslavlja vroče poletje in z njim ena najboljših poletnih osvežitev, sadež breskev. A potrebno je vedeti, da so breskve najslajše prav na koncu zorenja. Latinsko ime za ta sadež je tudi perzijsko jabolko, a to ne pomeni, da tudi izvirajo iz tam. Predvsem zaradi sočnosti in visoke vsebnosti aromatičnih substanc so breskve izredno priljubljene. Vsebujejo veliko kalija, kalcija, fosforja, vitamine skupine A in B, ter vitamin C. Breskve so sadež, ki ima tanko, žametasto in rahlo dlakavo lupino. Meso je povsem odvisno od sorte, lahko je belo ali pa rumenkasto ter zelo sočno in sladko. Odvisno od sorte, ampak pri nekaterih se koščica z lahkoto loči od mesa, spet pri drugih se ga drži prav na vso moč. Breskve so sadež za stresne dni, zaradi vsebnosti kalija je priporočljivo, da jih uživajo še posebej osebe, ki so nenehno utrujene, imajo visok krvni pritisk in motnje v delovanju živcev. Breskve so zaradi vsebnosti kalija, ki je kakor vemo zelo pomemben za pravilno rast telesa in mišic, je še posebej pomembno, da jih dajemo tudi svojim otrokom. Pripomorejo tudi k krepitvi zob, nohtov in las. Breskve so sadež, ki služijo kot imenitno naravno odvajalo, še posebej kadar se lotevamo shujševalnih kur. Prav tako preprečujejo odvajanje vode iz telesa, čistijo ledvice ter sečni mehur. Predvsem za tiste, ki so slabokrvni je breskev odličen sadež, odlične pa so tudi za ljudi s črevesnimi obolenji. Prav tako naj bi ščitile pred rakavimi obolenji, obolenji srca, proti kapi ter visokemu krvnemu tlaku. Breskve ščitijo naše celice, nam zvišuje kondicijo in vitalnost.

Iz breskev lahko delamo kompote, iz njih vkuhavamo marmelade in džeme, prav tako pa iz njih delamo kašaste sokove. Svež breskov sok je dobrodejen pri težavah s srčno aritmijo, občutljivem živčnem sistemu in pri težavah s želodčno kislino. Kozarec breskovega soka, ki ga spijemo na tešče osvežuje, blagodejno deluje na iztrebljanje pomirja in na naš organizem deluje diuretično. Maske, ki jih pripravimo iz breskev blagodejno vplivajo na kožo, jo pomirjajo, odpravljajo mozolje in akne in ji vrača sijaj. Naša koža bo po nanosu takšne maske postala sveža, sijoča in napeta.

Toda pozor, kljub številnim blagodejnim učinkom na naše telo velja, da se morajo tem slastnim sadežem odpovedati vsi, ki imajo težave s alergijo in diabetiki.

Viri: http://www.gorenjskiglas.si, http://vizita.si

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook