Brez namakanja pač ne gre

Letos bodo prvo solato, bučke, papriko in paradižnik istrski pridelovalci zelenjave na trg lahko poslali dovolj zgodaj. Povpraševanje po zelenjavi iz Istre je v tem času največje, trg pa še ni poln cenejših pridelkov od drugod. Vendar pa je prihodnost zelenjadarstva v Istri ogrožena prav zaradi pomanjkanja vode. Brez namakanja pač ne gre.

Letošnja zima tako kot lanska, zelenjadarjem in vrtičkarjem v Istri ni prav naklonjena. Zaradi obilnih padavin je zemlja precej razmočena. Če bo vreme lepo in suho bodo kmetje pričeli z obdelavo tal in že konec marca na trg ponudili prvo solato.

»Če bo vreme naklonjeno, bomo bučke, kumare, krompir in ostalo zelenjavo na trg ponudili že proti koncu aprila, sredi maja pa si lahko obetamo tudi že prve paradižnike,« je optimistična zelenjadarica iz okolice Kopra. V rastlinjakih po Istri že pridno rastejo tudi grah, krompir, korenček, rdeča pesa, mlada čebula, v prihodnjih dneh naj bi posadili tudi zelje … Najkasneje do 15. marca pa je čas za paradižnike.

Center za pridelavo sadik ostal brez vode

Nad Koprsko Agrario se vedno bolj zgrinjajo črni oblaki.  Njihov center za vzgojo sadik vrtnin in dišavnic Purisima, ki je običajno s sadikami oskrboval dobršen del vrtičkarjev v Istri ostaja zaprt. Center je ostal brez vode za zalivanje.

Orkanska burja je lani februarja poškodovala zaščitno folijo na obeh zadrževalnih bazenih, država pa kljub obljubam ni sanirala, ker za to nima denarja. Javni vodovod, na katerega so poleg Purisime priklopljeni še tamkajšnji obrat Vinakopra in stanovalci bližnjega zaselka, pa zaradi slabega pritiska ne zadošča za njihove potrebe.

»Letos bomo pač sadike kupovali pri konkurenci; v glavnem slovenski. Vrtičkarjem bodo že prihodnji teden v naših trgovinah na voljo sadike prve solate, zelja, zelene, peteršilja, zelišč … skratka vse, kar je značilno za ta zgodnji čas. A če v Istri ne bomo poskrbeli za namakanje, se lahko kar poslovimo od pridelave zelenjave. Lanska huda suša nas očitno še ni dovolj izučila. Dolina reke Dragonje, denimo, je idealna za zelenjadarstvo, a brez vode pač ne gre. Žal se stvari ne premikajo … Po eni strani daje država vedno večji pomen pridelavi domače zelenjave ter s tem samooskrbi, po drugi strani pa nič ne naredi glede namakanja. To je skregano z logiko,« opozarja Patricija Pirnat, vodja proizvodnje v Purisimi.

 

 

Vir:

Primorske novice, 1. marec 2013

 

 

Martina Vodopivec, dipl. inž. agr. in hort.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook