Briške češnje na eksotični Vzhod

Sladke briške češnje so cenjene po vsej Sloveniji. Brici pa si najbrž niti v sanjah niso predstavljali, da bodo njihov rdeč sadež lahko prodajali tudi zahtevnim kupcem in gostom prestižnih hotelov v daljnem Hongkongu in celo na Kitajskem.

A globalizacija dela čudeže pravijo.  Tako kot si v Sloveniji lahko privoščimo nakup svežega eksotičnega sadja iz daljnih držav, bodo sočne briške češnje kmalu postale ‘eksotika’  na Daljnem vzhodu. Za to bo poskrbel Stephen Yeung, solastnik in direktor podjetja, ki v Hongkongu s svežim sadjem in zelenjavo oskrbuje 120 prestižnih supermarketov in 20 najprestižnejših hotelov; kot večina podjetij iz Hongkonga ima tudi njegovo hčerinsko podjetje na Kitajskem.

Zaradi domačega breskovega soka obiskal Slovenijo

Yeung je konec februarja potem, ko je v Hongkongu poskusil vzorce domačega breskovega soka s Kmetije Slavček iz Potoka pri Dornberku, obiskal Slovenijo. Veliko je že slišal o sladkih briških češnjah in sočnih vipavskih breskvah, a želel se je osebno prepričati o kakovosti primorskega sadja.

Potem ko si je ogledal nasade breskev in češenj po spodnji Vipavski dolini, se je odpravil še v Brda, kjer se je srečal s tamkajšnjimi sadjarji. Natančno se je pozanimal o tehnologiji pridelave in o možnostih prodaje briškega sadja. Kot je opozoril, mora biti sadje, če ga želijo svežega in sočnega z letalom pripeljati na Daljni vzhod, ohlajeno in primerno zapakirano. »Naš cilj namreč je, da kupcem v Hongkongu ponudimo sadje z vonjem in okusom,« je pojasnil Yeung.

Sadje z vonjem in okusom

Brici bodo morali vložiti nekaj denarja v opremo za hitro ohlajevanje in sortiranje sadja ter zagotoviti primerno embalažo za letalski prevoz. “Brda so že od nekdaj znana po odličnem sadju in čas je, da se sadjarstvo v Brdih ponovno uveljavi. Zadnja desetletja smo dajali preveč poudarka zgolj vinogradništvu. In če so včasih briške žene nosile češnje prodajat vse do Dunaja in Trsta, je očitno napočil čas, da bodo briške češnje zobali tudi na Daljnem vzhodu,” pravi briški župan Franc Mužič.

»Že maja bomo poskusno poslali nekaj pošiljk češenj v Hongkong. Prizadevamo pa si, da bi v projekt povezali tudi sadjarje z drugih koncev Goriške, oziroma kar z vse Primorske. Brda so namreč za tako velik trg, kot je Daljni vzhod, kot kaplja v morje. Samo v Hongkongu živi osem milijonov ljudi, da Kitajske niti ne omenjam,« v smehu pove Mužiž.

Sicer pa sta gosta iz Hongkonga menda najbolj navdušili mešanici breskovega soka z rdečo in belo penino po receptu župana Franca Mužiča. »Takšnega ‘soka’ ne bo imel nihče drug v Hongkongu,« je nad kombinacijo navdušen Yeung.

 

Vir in več informacij na:

Primorske novice, 22. marec 2013

 

Martina Vodopivec, dipl. inž. agr. in hort.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook