Burja uničila skoraj ves pridelek

»O tem, koliko je škode še sploh nisem razmišljala, saj sem še povsem v šoku. Burja je naredila precej škode v rastlinjakih. Potrgala je folije, enega je povsem polomilo, vsa blitva in koromač sta pomrznila … Na prostem imamo 40.000 sadik ohrovta. Ne vem, če bo pri teh temperaturah sploh kaj ostalo,« je povedala Jožica Bolčič, pridelovalka zelenjave iz Lucije. Medtem ko sta si z možem ogledovala od burje uničene rastlinjake je še dodala: »V njih sta ostali približno dve toni zelenjave, drugo smo na srečo že pobrali.«

Kako bo naprej ne ve. Konec februarja so nameravali v rastlinjakih že saditi paradižnike a očitno se ne bo izšlo po načrtih. »Obnova rastlinjakov nam bo vzela ogromno časa, stroškov in energije. Treba je naročiti folijo, počakati, da se veter umiri … Največji problem pa je v tem, da so zaradi mraza pozeble tudi sadike. Bojim se tudi, kaj bo z zelenjavo na prostem. Če trajajo nizke temperature dan ali dva, še ni tako hudo. Tokrat pa mraz vztraja že predolgo. Svoje doda še burja, tako da dvomim, da bo sploh kaj zelenjave ostalo. Pridelovalec iz Lucana mi je oni dan potožil, da je izgubil vse sadike novega zelja. Zdaj mu ne preostane drugega, kot da zelje posadi na novo. Veste kaj to pomeni? Vsaj mesec dni zamika pri pridelavi spomladanske zelenjave,« je dodala Bolčičeva.

Tudi nekaterim članom Kmetijske zadruge Agraria, ki so pod črno folijo že posadili zgodnji krompir, mlado čebulo, špinačo, radič in ostalo zelenjavo je burja zadala hud udarec. »Čeprav sem pred rastlinjake na bolj izpostavljeni legi postavil traktor in cisterno, da bi jih vsaj nekoliko obvaroval pred močnimi sunki burje, ni prav nič pomagalo. Šest od 15 rastlinjakov, dolgih med 50 in 60 metri je povsem uničenih, zelenjava na 2100 kvadratnih metrih pa pomrznjena. Tako hudo kot tokrat še ni bilo. Saj je tudi prejšnja leta veter polomil kakšen rastlinjak, a da bi jih kar šest naenkrat …
 Škode je precej. Samo folija stane okrog 5000 evrov. Pomnožite ta znesek s šest, pa dobite kar veliko vsoto,« je priznal Marijo Peroša iz Lucije.
»Škode v zadrugi in pri naših zadružnikih še nismo ocenili, to bomo storili do konca tedna. A lahko rečem, da je ogromna. Uničenih je zagotovo pol rastlinjakov, poleg tega pa celotna proizvodnja v njih.  Zelenjadarji bodo morali še enkrat vzgajati semena. To pomeni, da bo proizvodnja istrske zelenjave zamujala in namesto, da jo bodo na trg poslali že zgodaj spomladi, ko je povpraševanje po njej največje in jo najlažje prodajo, bo dozorela prepozno, ko bo trg že poln pridelkov od drugod,« je o posledicah burje povedal Bojan Frančeškin, direktor Kmetijske zadruge Agraria iz Kopra.

Zato bodo sadike najverjetneje kupili v Italiji, kar pa predstavlja še dodatne stroške. Na očitke ali bo to še vedno istrska zelenjava odgovarja: »To je še vedno domače, saj bo po presajanju raslo v tukajšnji zemlji. Pridelano bo doma, zemlja je tista, ki daje dodano vrednost.(Vir: Primorske novice, 7. februar 2012)

M.V.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook