Zanimivosti objavil

Čas je za sajenje leske

 

Že v pradavnini je človek nabiral lešnike in jih uporabljal v prehrani. Lešniki vsebujejo veliko maščob, beljakovin, sladkorje, vlaknine, vitamine  skupine B, vitamin E, kalij, kalcij, fosfor, magnezij, železo in mikroelemente kot so selen, stroncij, bor in molibden.

Leska je v naših krajih zelo razširjena rastlina, gojimo pa jo na nadmorski višini od 500 do 600 metrov. Raste na sončnih, do polsenčnih rastiščih, v svetlih listnatih in mešanih gozdovih, na jasah, na obrobjih gozdov in ob poteh. Seveda pa najbolje uspeva v področjih, kjer uspevajo vinogradi. Pri nas cvete od decembra ali januarja, pa do marca, prenese kar do 11 stopinj Celzija pod ničlo, pri tem pa se cvetni organi ne poškodujejo. Toda prenizkim temperaturam ob samem cvetenju se lahko izognemo tako, da lesko posadimo na mesto, ki je nekoliko v zavetnem kraju ali pa na sončnem predelu. Leska je vetrocvetka, a kljub temu lahko premočni vetrovi njeno oprašitev oslabijo. Sadimo jo v globoka, bogata  in rahla tla, ki zadržujejo vodo, kar je pomembno še posebej v poletnih, sušnih mesecih. Ph tal naj bo med 6,0 in 7,5, prenese pa tudi do 10 odstotkov aktivnega apna v tleh, kar pa lahko poveča nevarnost kloroze. Leska je grmičaste rasti, zraste od 3 do 5 metrov v višino in ima plitek koreninski sistem. Glavno deblo je kratko, s številnimi kratkimi vejami, pri tleh pa tvori številne izrastke. Ima velike okrogle ali jajčaste liste, ki so na robu nazobčani in na koncu zašiljeni. Cveti že preden se olista, je pa to dvospolna rastlina, kar pomeni, da ima ločene moška in ženska socvetja. Moška socvetja tvorijo podolgovate mačice, ki se razvijejo na letnih poganjkih pod pazduhami listov. Ženski cvetovi so zelo majhni, zaprti v lusko listih in so videti kot popki ali brsti, iz katerih kukajo  brazde. Moške mačice se pojavljajo že v jeseni, ženski cvetovi se izoblikujejo šele v marcu ali v aprilu. Ker se večina sort ne more oprašiti sama moramo ob sajenju skupaj posaditi vsaj tri do pet sort, ki cvetijo istočasno. Te sorte naj imajo med seboj po obliki, barvi in velikosti enake plodove.

Leske lahko sadimo od novembra do aprila, v kontejnerju ali v loncu pa tudi vse leto. Izbiramo lahko med različnimi sortami, najbolj so poznane Istrska dolgoplodna leska, sorta Ennis, Segorbe,  Landsberška, Pautet, Butler in še nekatere druge. V kolikor imamo dovolj prostora, posadimo leske, saj z tem grmom ni prevelikega dela domači lešniki pa so nekaj neprecenljivega.

Vir: http://www.kmeckiglas.com/

4

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook