Čas obiranja in shranjevanja jabolk je tu

Prišla
je ta vesela  in sladka jesen, polna jesenskih dobrot. Jeseni smo
obilno nagrajeni za pozornost, ki smo jo čez leto posvečali sadnemu
drevju.Obiranje jabolk
Na vrtovih sadje obiramo neposredno z dreves in običajno počakamo, da
doseže sadje užitno zrelost. V intenzivnih nasadih, kjer sadje
pridelujemo za trg, pa ga obiramo v tako imenovani tehnološki zrelosti
ali uporabni zrelosti.

Obiranje različnih vrst sadja  obiramo na različne načine in v različno
embalažo. Jabolka obiramo glede na namen uporabe. Jabolka, ki jih želimo
daljši čas shraniti, obiramo postopoma, oziroma, ko dosežejo tehnološko
zrelost. Jabolka, ki pa jih obiramo za predelavo, oberemo hkrati ali v
užitni zrelosti in jih takoj predelamo. Pri obiranju moramo biti pozorni
na določene stvari. Sadje je zelo občutljivo na odtiske, zato ga pri
obiranju ne smemo stiskati, ker se ti odtiski pri jabolkah opazijo šele v
skladišču. Tudi predolgi nohti lahko poškodujejo kožico pri jabolkah in
tako jabolko ni več primerno za prodajo.

Pri obiranju sort s kratkimi peclji plod rahlo zavrtimo in ga s tem
odtrgamo s poganjka. Pri dolgopecljatih sortah pa plod primemo in
kazalec postavimo v smeri peclja ter ga rahlo privzdignemo. Plodov ne
smemo vleče z veje, ker tako lahko odtrgamo pecelj ali poškodujemo veje.
Plodove zbiramo v posebnih košarah, ki so z jermeni pritrjene na telo.
Te košare imenujemo kengurujke (lahko so kovinske ali pletene, z
notranje strani obložene in imajo brezkončno dno, ki je z gumo zavihano
navzgor ter pritrjeno na košaro). Ko je košara polna jo snamemo in
narahlo položimo sadje v paletni zaboj, odpnemo brezkončno dno in košaro
narahlo dvignemo. Pri tem jabolka spolzijo v zaboj. Ko je zaboj poln,
ga z viličarjem odnesemo iz vrste, damo na prikolico in čimprej
odpeljemo v skladišče na hladno.

Pri obiranju si lahko pomagamo z lestvami in obiralci plodov imenovanimi trgač.

Skladiščenje jabolk z vrtov
Jabolka, obrana iz vrtov po obiranju, če le imamo možnost, skladiščimo v
temni kleti. Kjer je pozimi temperatura (2-5oC) in pravšnja vlaga
(sorazmerna, relativna zračna vlaga: 80-92%). Paziti moramo da
temperatura v prostoru ne pade pod 0oC, ker se lahko na plodovih
pojavijo porjavitve in ti propadejo. In prav tako temperatura ne sme
biti previsoka, ker lahko jabolka pospešeno začnejo zoreti. Skladiščeni
plodovi izločajo etilen (vonj po zrelem sadju), zato je treba prostor
nekajkrat tedensko prezračiti. Na tak način lahko uspešno skladiščimo
nekaj mesecev. Skladiščimo samo popolnoma zdrave in nepoškodovane
plodove. Samo en nagnit plod v zaboju lahko v kratkem času povzroči
propad večine plodov v njem. Zato moramo redno pregledovati plodove v
embalaži in obolele sproti odstranjujemo.


Skladiščenje jabolk v hladilnicah

Jabolka lahko skladiščimo od enega do dvanajst mesecev. Za tako dolgo
skladiščenje morajo biti jabolka obrana v primernem času, takoj
odpeljano v hladilnico, hitro ohlajena in postavljeno v posebne komore, v
kateri so primerni pogoji za skladiščenje.

Avtor: I.B

 

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook