Zdravje objavil

Če želiš biti zdrav – goji jagode Goji

Kaj so Goji jagode, zakaj so postale tako popularne in kakšna je njihova cena?

Posušene jagode ali sok iz goji jagod je v tradicionalni kitajski, tibetanski in japonski medicini prisoten že tisočletja. V kitajskih legendah se goji jagode omenjajo kot sadež s super močjo, s katerim so ozdravili kralje, bojevniki pa so jih uživali pred odhodom v boj.

Znanstvene raziskave

LYCIUM BARBARUM POLISAHARIDI (LBP) – najpomembnejša učinkovina v goji jagodah             
1. Upočasnjujejo rast tumorja in povečajo tvorbo protiteles.

2. Novembra 2001 so kitajski znanstveniki objavili študijo, ki je pokazala, da ima polisharid Lycium barbarum zaviralni učinek na rast celic levkemije pri človeku.

3. Ugotovljeno je, da se lahko Lycium barbarum polisaharid (LBP) uspešno uporablja kot dodatek pri bioterapiji malignih bolezni. Učinkovitost zdravljenja s tradicionalnimi zdravili v kombinaciji z LBP je bila 40,9% v primerjavi z 16,1% odzivom na zdravljenje samo z običajnimi zdravili.

4. Ščiti celice testisev. Raziskave narejene na človeških celicah. Celice testisev so tretirali s polisaharidi iz Goji jagod in jih nato izpostavili vodikovemu peroksidu. Celice, ki so bile predhodno tretirane s polisaharidi so kazale znatno manjše poškodbe, kot netretirane.

5. Pomaga pri preprečevanju možganskih bolezni. Raziskave narejene na ljudeh z alzheimerjevo boleznijo (odmiranje možganskih celic).

Med drugim  ščiti jetra, pomaga pri diabetesu (uravnava krvni sladkor), priporočljive za zdravljenje neplodnosti z uporabo LBP, zmanjšujejo telesno težo. LBP pospešujejo pretvorbo hrane v energijo in tako pripomorejo k zmanjšanju telesne teže

O GOJI JAGODAH

Goji jagode so Goji jagoda oz. navadna kustovnica (Lycium barbarum) je trajna, zdravilna rastlina, ki je doma na severu Kitajske. Grm je mogoče najti v naravi tudi v Evropi, zlasti v Veliki Britaniji, Romuniji, Bolgariji. Uvrščamo jo v družino razhudnikovk (Solanaceae). V to družino spadajo tudi krompir, paradižnik, paprika, jajčevci in številne druge. Rastlina zraste v do 3 metre visok grm, najpogosteje pa se jo vzgaja kot drevo s povešajočimi vejami. Je dvospolna, listopadna rastlina. Cveti z majhnimi vijoličnimi cvetovi od julija dalje. Rodi pa vse do prve zmrzali in dobro prenaša sušo in mraz (do -20° C). Cvetovi so vijolični, plodovi pa so rdeče, podolgovate jagode velike do 2 cm. Rodnost doseže v drugem letu, v letih maksimalne rodnosti pa nam vsaka rastlina zagotavlja do štiri kilograme plodov.

IN KAKŠNA JE CENA?

Goji jagode glede na svojo trenutno popularnost in vsebnost pravih vitaminov in mineralov, dosegajo tudi temu primerno ceno. V spletnih trgovinah za 6,89€ dobimo 100g, ali 300g Goji jagod za katere odštejemo 12,99€, medtem ko se 500g embalaža v ekološko založenih trgovinah lahko kupi za 20 €.

In kaj je najbolj zdravo in najceneje?

Če imamo košček zemlje, lahko Goji jagode vsadimo kar sami. Izredno rodna rastlina, ki zraste do 2,5m, prinese v rodnem obdobju, ko je stara 2 – 3 leta, cca. 4 kg letine.

Na ta način po izračunu, 20 € za 500g, prihranite letno 160 €.

Viri:

http://www.gojitrees.com

www.gojihealthsingapore.com

http://www.gojijagode.com

http://www.healthbosnia.com/biljke/lycium/index.htm

R.L.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook