Čebelarstvo objavil

ČEBELARSKA ZVEZA SLOVENIJE, JAVNA SVETOVALNA SLUŽBA V ČEBELARSTVU VZPOSTAVILA VRT MEDOVITIH RASTLIN

Čebelarska zveza Slovenije, Javna svetovalna služba v čebelarstvu je z namenom ohranjanja čebel v Mozirskem gaju vzpostavila vzorčen primer – vrt medovitih rastlin. Na odprtju medovitega vrta 22. aprila 2012 ob 15. uri nas bo obiskal tudi minister za kmetijstvo in okolje g. Franc BOGOVIČ.

       Vsako leto na 22. aprila po celem svetu obeležujemo »Dan Zemlje«. To je dan, ko potekajo različne aktivnosti in dejavnosti usmerjene k zavedanju o pomenu varovanja okolja in s tem zdravega načina življenja. Z obeležitvijo »Dneva Zemlje« pa je neposredno povezano tudi ohranjanje čebel. Slovenija je izvorno območje avtohtone čebele, ki ji pravimo kranjska čebela ali sivka. Prav zaradi te posebnosti in zaradi pomena čebel v naravi je pomembno, da skrbimo za njihovo ohranitev.

       Medovite rastline so tiste, ki s svojim nektarjem in cvetnim prahom privabljajo čebele in druge opraševalce, le malo ljudi pa ve, da so takšne rastline lahko hkrati tudi začimbne, zdravilne, pa tudi okrasne. Čebelarska zveza Slovenije, Javna svetovalna služba v čebelarstvu je z namenom ohranjanja čebel vzpostavila vzorčen primer – vrt medovitih rastlin. V Mozirskem gaju si je od 22. aprila dalje skozi celotno letno sezono mogoče ogledati prav takšen medoviti vrt z rastlinami, ki si jih lahko tudi vsak posameznik poseje oz. posadi na domačem vrtu ali gredici in s tem združi koristno s prijetnim. V Mozirskem gaju je v sklopu medovitega vrta na ogled več kot 60 različnih medovitih rastlin. Rastline so tudi označene in opisane. V spodbudo obiskovalcem pa bomo razdelili tudi semena okrasne sončnice z informacijami o pomenu čebel pri pridelavi hrane.

       Na odprtju medovitega vrta nas bo obiskal tudi minister za kmetijstvo in okolje g. Franc BOGOVIČ. Čebelarska zveza Slovenije je prav tako povabilo poslala vsem poslancem iz Slovenije, ki nas zastopajo v Evropskem Parlamentu skupaj s pobudo, da Evropski uniji dajo pobudo za iskanje sonaravnih sredstev za zatiranje varoj.

       Mozirski gaj v sodelovanju z lokalnim čebelarskim društvom Mozirje pa pripravlja tudi promocijski dogodek s kratkim kulturnim programom katerega bo sklenil nastop Ribiča Pepeta in kranjske sivke.

       Letošnja zima in druge težave čebelam niso prizanašale. Veliko čebeljih družin je med zimo propadlo, zato je potrebno, da k skrbi za njihovo ohranjanje pristopimo zavedno in resno. Vsak posameznik lahko s sajenjem medovitih rastlin prispeva k ohranjanju čebel.

 

Vabimo Vas

22. aprila 2012 ob 15.00 uri v Mozirski gaj!

 

Preživite dan z znamenju cvetja in čebel in tako obeležite »Dan Zemlje«!

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook