Gozdarstvo objavil

Črna jelša ima plodove, ki so najbolj bogati s taninom

Črna jelša je drevo, ki raste samoniklo po celotni Evropi, z izjemo Skandinavije. Od skupaj 35 vrst, najdemo kar tri tudi pri nas v Sloveniji, najbolj razširjena med njimi pa je prav Črna jelša. Razširjena je predvsem v nižinskih predelih, na vlažnih rastiščih, ob potokih, manjših rekah in močvirjih. Največ jih je v Prekmurju, ob rekah Mura in Ledava, kjer se pojavljajo v čistih sestojih in dosegajo starost tudi do 100 let, ob tem pa zrastejo v višino kar 30 metrov. Prav tam je jelša izjemno gospodarsko pomembna in imenovana tudi prekmurska smreka. Njen les je oranžne barve, mehak in se izjemno rad oblikuje, ker je njegova trajnost v vodi zelo dolga, se ga uporablja za pilote pri mostovih in pomolih. Je pomemben gradbeni les, uporablja se za izdelavo cokel, svinčnikov, pa tudi krst.

 

Pogosto se črno jelšo zasajuje za izsuševanje tal, utrjevanje bregov in ozelenitev obcestnih površin. Prav tako jo uporabljamo za zaščitni pas pred hrupom, prahom in vetrom. Za njo je predvsem značilna hitra rast in kratka življenjska doba. Je neobčutljiva za vremenske ekstreme, prav tako je ne napada veliko škodljivcev. Cveti zgodaj spomladi, njen cvetni prah pa lahko povzroča težave tudi alergikom. Moški cvetovi so združeni v cvetnih mačicah, ženski cvetovi so drobni, temno rdeči klaski. Po oploditvi se iz njih razvijejo do 1,5 cm dolgi, nepravi storžki, v katerih se razvijejo drobna krilata semena. To je ena izmed redkih dreves, ki svoje listje odvrže še, ko je le to zeleno.

 

Prav vsi deli črne jelše vsebujejo tanin, a z njim so najbolj bogati prav plodovi. Prav slednji vsebujejo emodin in rahlo maščobno olje, ki se ga v medicini uporablja pri boleznih črevesja in pri krvavitvah iz dlesni in ust. Črna barva, ki jo pridobivajo iz majhnih storžkov, se uporablja za barvanje tkanin. Kuhani plodovi so zelo uporabni za izpiranje ust, pri raznih kožnih obolenjih in opeklinah. Ker vsebujejo listi črne jelše veliko antibakterijskih sestavin, jih lahko polagamo na rane in na čire. Marsikdo ne pozna zdravilnega učinka plodov črne jelše, a so odlično pomagalo pri driskah.

Plodove črne jelše nabiramo vse od jeseni, pa do meseca marca in sicer tako, da iz drevesa odrežemo vejice s plodovi, ko jih prinesemo domov jih potrgamo in jih sušimo na zračnem prostoru. Uporabljamo tudi lubje, ki se ga nabira zgodaj poleti, pa tja do jeseni. Posušeno lubje ali plodove hranimo na suhem mestu.

 

Zvonka Lešnik

2

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook