Vrtnarstvo objavil

Cvetlični bonton

Ko podarimo cvet izrazimo svoja čustva ali pa vsaj naklonjenost. Pri izbiri je potreba le vedeti komu in čemu ga poklanjamo, kajti darilo brez čustvene vezi je darilo brez vrednosti, pa naj bo to »preprosti« cvet ali pa luksuzno potovanje.

Cvetje ima lasten bonton s katerim nam nakazuje splošna pravila, katera lahko upoštevamo vsakič, ko želimo podariti posamezen cvet ali pa šopek. Tukaj je le nekaj nasvetov, da se izognete morebitnim napakam.

Pravi cvet

Ob nekaterih priložnostih mora cvetje imeti neko pomembnost (vrednost), takrat izbira pade na orhideje. V tem primeru je najbolje, da izberete orhideje z daljšim pecljem. To so najbolj elegantne, čeprav trajajo manj kot vrste z večjim cvetom. Orhidejo lahko podarite tudi kot samostojen cvet še posebej, če je elegantno aranžiran.

Velikost

Podariti ogromne šopke, da z velikostjo že pretiravamo, ni ravno dobrega okusa. Meter in več dolgi leseni peclji vrtnic v šopku ne služijo nikomur. Raje se odločite za manjši šopek vendar skrbno aranžiran. Seveda za ljubljeno osebo obstajajo izjeme, in tudi en sam cvet je vedno dobrodošel.

Rezano cvetje ali lončnica

Dejstvo je, da vsi ne marajo rezanega cvetja. V primeru, da prejemnika ne poznate najbolje se raje odločite za lončnico (sobno ali balkonsko). Ugledni osebi kateri se morda želite zahvaliti je vedno najbolj primerna klasična zelena lončnica. Prav tako bodite previdni pri izbiri cvetja za bolno osebo. Izognite se dišečim šopkom oziroma lončnicam. Raje izberite vrste, ki so povsem brez vonja še bolje pa je zelena lončnica.

Pomen barve

Nekaj ??pozornosti je treba nameniti tudi izbiri barve. Rdeči venčni listi, še zlasti če je to vrtnica ima jasen pomen – strast. Bela barva je običajno rezervirana za neveste. Čeprav rumena pomeni  izdajo oz. varanje – je v Italiji ravno rumena barva mimoze postala simbol 8. marca.

Pravo število

Običajno se en sam podari ljubljeni osebi – kot simbol ljubezni. V tem primeru ni pomembna ne barva in ne vrsta. To je lahko tudi preprosta vijolica utrgana na robu kakega jarka. V primeru večjega mešanega šopka se prejemnik le stežka loti štetja cvetov. V nekaterih primerih (obletnice) zadostuje le nekaj cvetov vendar redkih in dragocenih vrst. Če pa se odločite le za eno vrsto je najbolje neparno število, še posebej če je prejemnik malo vraževeren.

Zakaj pa ne!

Cvetje kot darilo za moške je tudi primerno – vendar tega ne počnite ravno za 8. marec! Neprimerno je krhko cvetje nežnih barv z romantičnim pomenom. Barve naj bodo odločne (rdeča, rumena ali oranžna), kot tudi oblika venčnih listov (tulipan, rdeči flamingovec, strelicija). Tudi vrtnice so primerne le da so v živih barvah. Cvetje naj bo temu primerno aranžirano. Izogibajte se svilenim in žametnim trakom in se raje odločite za nesvetleče bombažne, ki se ujemajo z barvo prevladujočega cvetja. V vsakem primeru je tudi zelena lončnica primerna, še posebej če ni preveč zahtevna.

Vir:

http://www.consegnafioriadomicilio.com/fiori/pianta/galateo-fiori.htm

http://www.fioriflor.com/home/il-galateo-dei-fiori.html

Martina Vodopivec, dipl. inž. agr. in hort.

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook