Čebelarstvo objavil

Cvetni prah in propolis-bera čebel

Cvetni prah ali pelod, kot ga imenujemo z drugo besedo, čebele nabirajo
na cvetovih rastlin, pri gnetenju pa mu dodajo nekaj medu in encimov.

Cvetni prah sestavljajo grudice in ena sama grudica je sestavljena iz
več tisoč pelodnih zrnc. Pri nas, v Sloveniji, čebele oprašujejo okrog
2000 različnih vrst rastlin, od posamezne barve rastline, pa je odvisna
tudi barva cvetnega prahu. Malokdo izmed nas ve, da cvetni prah vsebuje
okrog 20% beljakovin, 30% ogljikovih hidratov, le 5% maščob in približno
7% rudninskih snovi. Poleg vseh naštetih, pa v cvetnem prahu najdemo
tudi aromatične snovi, vitamine, antibiotike. Prav tako pelod vsebuje
vse tiste aminokisline, ki jih človek nujno potrebuje za vsakodnevno
življenje. Cvetni prah, ki ga naberejo čebele, lahko osušimo, saj tako
vsebuje le še med 5% in 8% vlage, hranimo pa ga v zamrzovalniku pri
nizkih temperaturah, v temnem prostoru in posodi, ki je nepropustno
zaprta. Druga možnost hranjenja je lahko tudi tako, da ga zmešamo in
zalijemo z medom.

Cvetni prah ima veliko zdravilnih učinkov. Učinkuje pri prebavnih
motnjah, uravnava delovanje črevesa, spodbuja nastajanje belih in rdečih
krvničk, krepi imunski sistem, preprečuje bolezni srca, raka, spodbuja
delovanje možganov, krepi vid, pri moških preprečuje bolezni prostate,
pri ženskah lajša menstrualne težave.

Tisti, ki se ukvarjajo s čebelarjenjem, priporočajo uživanje cvetnega
prahu, zjutraj na tešče, s čajem ali kakšno drugo tekočino. Preventivno
ga lahko jemljemo dvakrat dnevno po tri mesece v letu. Priporočeno
jemanje je v začetku jeseni in ob koncu zime.

Propolis ali čebeljo smolo nabirajo čebele na drevesih. V propolisu je
nad 70 različnih snovi, od tega je 55% vrst smol in balzamov, 10% je
eteričnih olj, do 5% je cvetnega prahu ter približno 30% je voska. Smole
čebele predelajo z žlezami slinavkami. Pri višjih temperaturah je
propolis lepljiv, pri nizkih krhek.

V propolisu najdemo prisotnost flavonov, flavonoidov, organske kisline,
aldehidov. Vse vrste propolisa pa prav tako vsebujejo cimetovo,
kofeinsko, benzoično in ferulovo kislino, ki deluje pozitivno proti
človeku škodljivim klicam.

Propolis je zelo zdravilna snov, ki človeku zelo pomaga, predvsem kadar
gre za obolenja z bakterijami, virusi ali glivicami. Prav tako blaži
vnetja, uničuje strupe in deluje lokalno anestetično. Že skozi dolgo
zgodovino so ga uporabljali kot domače zdravilo, ki deluje kot naravni
antibiotik in seveda krepi imunski sistem.

Propolis lahko dobimo v večih oblikah. Najdemo ga kot tinkturo, prašek,
granulat ali ko tablete in kapsule. Najbolj pogosta uporaba propolisa je
pri vnetjih grla, bronhitisu, vnetjih v prebavnem traktu, opeklinah,
poškodbah kože, herpesu, ustnih aftah.

Dobro je vedeti, da uživanje propolisa za človeka nima stranskih
učinkov, v zelo redkih primerih pa lahko zaradi peloda, ki ga tudi
vsebuje, povzroči pri ljudeh, ki so nanj alergični, alergijsko reakcijo.
Priporočeno je, da se tudi pri propolisu naredijo dvakrat na leto 4 do 6
tedenske kure. Normalna doza je trikrat na dan po 5 do 10 kapljic v
kozarcu mlačne vode ali soka , kar je dobro za želodec, na žličko medu
pa za ustno votlino in žrelo. Prav tako se ob propolisu priporoča
uživanje mleka in mlečnih izdelkov.

Vir: Čebelarska zveza društev Maribor, zloženka
Vir: http://bos.zrc-sazu.si/

Objavil/a Urška Gričnik

  

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook