Čebelarstvo objavil

ČZS in DAN SLOVENSKE HRANE

Kot je večini znano je bila Čebelarska zveza Slovenije pobudnica uvedbe, tako Tradicionalnega slovenskega zajtrka, kot tudi pobudnica za uvedbo Dneva Slovenske hrane.

 Slovenski čebelarji smo preko več kot 210 čebelarskih društev združeni v Čebelarsko zvezo Slovenije, ki vključuje preko 7500 čebelarjev. Že pred 6 leti smo začeli z dobrodelno-izobraževalno akcijo v vseh slovenskih vrtcih. Vsako leto smo vrtcem podarili preko 1500 kg kakovostnega medu slovenskih čebelarjev ter izdali izobraževalno zgibanko z naslovom Čebelica moja prijateljica, ki so jo prejeli vsi otroci v vrtcih in osnovnih šolah (nahaja se tudi v priponki tega maila). Poleg tega vsako leto ta dan čebelarji obiščemo vrtce in skupaj z njimi zajtrkujemo ter jim predstavimo svet čebel.

 

Tudi letos smo kljub izredno slabi letini slovenski čebelarji večino medu za ta zajtrk podarili.

 

Za nas čebelarje je vseskozi glavni cilj, da se otroci spoznajo s čebelarstvom in spoznajo pomen rednega uživanja čebeljih pridelkov.

 

V svojem imenu in v imenu ČZS se najprej zahvaljujem vsem čebelarjem, ki že leta darujejo med za zajtrk. Seveda gre zahvala tudi vsem tistim, ki se udeležijo zajtrka in otrokom predstavijo čebelarstvo in čebelje pridelke. Zahvala gre tudi vsem ostalim partnerjem v projektu, predvsem šolam, saj brez njih ta dan ne bi uspel!

 

Čebelarska zveza Slovenije je že predstavila novo pobudo in sicer, da se v naslednjem letu uvede v šolske vsebine redni naravoslovni dan na temo čebelarstva in kmetijstva, saj brez čebele in brez pridnih rok čebelarjev in kmetijcev ne bo Slovenske hrane. In nujno je, da otroci to spoznajo!

 

Naj ob koncu zaključim z željo, da naj ne mine dan brez uživanja zelo kakovostnih čebeljih pridelkov slovenskih čebelarjev in brez uživanja naše lokalne hrane.

 

Boštjan NOČ, predsednik ČZS

* * *

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook