Kmetijstvo objavil

Dajmo traktor na dieto – zmanjšamo porabo goriva

Vabimo vas na seminar

 

»DAJMO TRAKTOR NA DIETO – ZMANJŠAJMO PORABO GORIVA«

 

v sklopu projekta Efficient 20,

 

ki  bo  v petek, 21. oktobra 2011 z začetkom ob 9. uri,

 

v dvorani Kmetijskega Inštituta Slovenije, Hacquetova 17,1000  Ljubljana

                                         

 

Spoštovani,

 

Zmanjševanje porabe goriva v kmetijstvu lahko drastično vpliva na ekonomiko kmetijske pridelave. Strokovnjaki s področja kmetijske tehnike so ugotovili, da kar 50 % vse porabljene energije v kmetijstvu in gozdarstvu predstavlja dizelsko gorivo. Stroški goriva predstavljajo tudi do 40 % stroškov za uporabo traktorja na kmetiji. Cena gorivu raste hitreje, kot rastejo odkupne cene pridelkov. Poleg tega pa zmanjševanje porabe goriva vpliva tudi na zmanjševanje emisij toplogrednih plinov, ki so po ugotovitvah strokovnjakov s področja klimatologije krivi za pospešene klimatske spremembe. Klimatske spremembe povzročajo iz leta v leto vse večje težave gospodarstvu in kmetijstvu Slovenije in Evrope ter ostalih delov sveta. 

 

Slovenija se je v lanskem letu vključila v obsežen evropski projekt Efficient 20, ki ga sofinancira Direktorat za energijo pri Evropski komisiji v okviru programa Intelligent Energy ter katerega cilj je usmerjen v prihranek goriva za pogon kmetijske  in gozdarske mehanizacije v skladu s cilji Evropske unije za zmanjšanje porabe energije za 20% do leta 2020.

 

Na zmanjševanje porabe goriva v kmetijstvu lahko v veliki meri vplivajo sami uporabniki kmetijske in gozdarske mehanizacije z nekaterimi ukrepi, kot so: pravilno vzdrževanje traktorjev in strojev,  pravilno nastavljanje strojev, zmanjševanje števila prehodov npr. pri obdelavi tal z uporabo metod za reducirano obdelavo tal oziroma direktno setev, tehnika vožnje, izbira pravilnega tlaka v traktorskih pnevmatikah glede trdnosti podlage, precizno kmetovanje, uporaba sodobnih traktorjev z energetsko varčnejšimi motorji in sodobnimi transmisijami različne izvedbe itn.  Na seminarju bomo vse zgoraj omenjene ukrepe detajlno predstavili tako, da bo vsak uporabnik dobil sliko, kako ustvariti značilne prihranke goriva pri uporabi traktorjev, priključnih in samovoznih kmetijskih strojev. 

 

Seminar je namenjen vsem strokovnjakom, ki se ukvarjajo s področjem kmetijske oz. gozdarske tehnike oziroma  vsem uporabnikom, ki se v praksi srečujejo s problemi s tega področja. Seminar bo tudi mesto, kjer se bomo ponovno sestali strokovnjaki s področja kmetijske in gozdarske tehnike in drugih področij  in izmenjali izkušnje. Zavedamo se namreč, da je le z aktivnim vključevanjem udeležencev seminarja mogoče dosegati popoln uspeh seminarja in prenos znanja v prakso.

Predavatelji:

dr. Viktor Jejčič, Kmetijski inštitut Slovenije – Oddelek za tehniko, mag. Anton Godeša, Kmetijski inštitut Slovenije – Oddelek za tehniko,  mag. Tomaž Poje, Kmetijski inštitut Slovenije – Oddelek za tehniko

Program:

 

845 – 900 

Prijava

900 – 920

Pozdravne besede organizatorjev in predstavitev projekta Efficient 20, Manca ČARMAN

920 – 950 

Stanje na področju traktorske tehnike v Sloveniji, mag. Tomaž POJE

950 – 1030

Trendi v razvoju energetsko učinkovitih traktorjev, dr. Viktor JEJČIČ

1030 – 1115 

Možnosti uporabe rastlinskega olja za pogon traktorjev, mag. Tone GODEŠA

1115 – 1230 

Odmor

1230 – 1315 

Možnosti zmanjševanja porabe energije s pravilno uporabo traktorjev in traktorskih priključkov, dr. Viktor JEJČIČ

1315 – 1345    

Možnosti zmanjševanja porabe energije z različnimi sistemi za obdelavo tal, mag. Tomaž POJE

1345 – 1415      

Predstavitev podjetij

1415 – 1430    

Razprava in zaključek seminarja         

Vsak udeleženec dobi brezplačno gradivo, prigrizek in osvežilne napitke.

 

Kraj dogodka: Kmetijski inštitut Slovenije, Hacquetova 17, 1000 Ljubljana

 

Prijave sprejemamo do srede, 19.10.2011, na naslov efficient20@kgzs.si

 

Prisrčno vabljeni!

 

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in Kmetijski inštitut Slovenije, Oddelek za kmetijsko tehniko

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook