Čebelarstvo objavil

DAN ODPRTIH VRAT ČEBELARSKIH DRUŠTEV

»Čebela je človekov prijatelj. Njeni proizvodi so koristni za naše zdravje, v naravi pa opravlja pomembno vlogo opraševalca. Tudi zato imamo na mizi hrano, ko jo potrebujemo. Hkrati je kranjska sivka, to je naša domača čebela, del naše zgodovine in identitete. Hitro nas opozori, če z naravo ravnamo slabo. Ne protestira, temveč tiho umre. Z obiskom čebelarja in nakupom domačega medu ob čebelarskem dnevu odprtih vrat lahko državljanke in državljani Slovenije preprosto pokažemo, da imamo radi kranjsko sivko in cenimo delo slovenskega čebelarja.«

Mag. Dejan Židan, predsednik Odbora za kmetijstvo DZ

 

»Leto 2012 je do sedaj eno izmed najbolj »črnih« let v zadnjih 50 letih za slovenske čebelarje. Najprej so bile velike zimske izgube čebel v povprečju več kot 30% . Kot da to ni bilo že dovolj, pa nas je doletela še »usoda« narave, ki z vremenom kroji letošnjo medeno bero. Tudi najstarejši čebelarji ne pomnijo, kdaj je bilo tako slabo medenje v maju, podobno je v prvi tretjini junija. Večina še ni natočila niti kilograma medu (še več, potrebno je bilo čebelam dodajati hrano), čebelarska pašna sezona pa je že v zadnji tretjini. V letošnjem letu je skrb za čebele še toliko pomembnejša, saj je čebelarjeva pomoč za njeno preživetje ključna.«

Boštjan Noč, predsednik ČZS

 

Spoštovani ljubitelji čebel in narave!

 

ČZS, JSSČ in Čebelarska društva po vsej Sloveniji v petek 15. junija 2012 organiziramo Dan odprtih vrat slovenskih čebelarskih društev.

 

Čebelarstvo je v Sloveniji tradicionalna kmetijska dejavnost in funkcija čebele v naravi je nepogrešljiva za življenje tako rastlin, živali kot tudi nas ljudi. Slovenski čebelarji smo še prav posebej ponosni na svojo avtohtono čebelo kranjsko sivko. Seveda pa so se razmere za čebelarjenje v zadnjih letih občutno spremenile, številne bolezni, zajedavci, klimatske spremembe uporaba FFS itd. občutno vplivajo na preživetje naših čebeljih družin. Stanje je zaskrbljujoče, saj izrek, ki ga pripisujejo svetovno znanemu fiziku in matematiku Albertu Einsteinu le ni tako iz trte izvit.

 

»Ko bo iz obličja Zemlje izginila čebela, bo človek preživel le še štiri leta; ko ni več čebel, ni več opraševanja, ni več rastlin, ni več živali in ni več ljudi …«

 

Vloga čebelarja kot člena, ki skrbi za čebelje družine je nepogrešljiva, saj čebelje družine v naši okrnjeni naravi brez čebelarjeve pomoči le stežka preživijo, zato je pomembno, da tudi ostalim ljudem predstavimo naše poslanstvo in delo.

 

Pridružite se torej čebelarjem v petek 15. junija 2012 in si oglejte predstavitve, ki jih pripravljajo za vas. Dan odprtih vrat bo potekal v naslednjih čebelarskih društvih:

 

DLČ APIS Ribnica, Alojz Greif Hoče, Ajdovščina, Anton Janša Breznica, Barje, Beltinci, Blagovna, Bled – Gorje, Blegoš, Bohinj, Borovnica, Cerklje na Gorenjskem, Cerknica, Cirkulane, Črna na Koroškem, Črnomelj, Dolsko, Domžale, Dornava, Dravograd, Goriče, Grosuplje, Henrik Peternelj Celje, Hrastnik, Juršinci, Kamnik, Krka, Kokarje, Laško, Lendava, Ljutomer, Lovrenc na Pohorju, Luče, Lukovica, Majšperk, Markovci, Mengeš, Metlika, Mlinšek Velenje, Moravče, Mozirje, Nova Gorica, Novo mesto, Ob Kolpi in Lahinji, Oplotnica, OČD Koper, Preddvor, Planina pri Sevnici, Pobrežje, Poljčane, Polzela, Prevalje, Ptuj, Radeče, Radenci, Radlje ob Dravi, Radovljica, Ravne pri Šoštanju, Rogaška Slatina, Rogatec, Sevnica, Skaručna, Slivnica pri Mariboru, Slovenj Gradec– Mislinja, Slovenske Konjice, Slovenska Bistrica, Stična, Straža – Dolenjske Toplice, Sveta Ana, Sveta Trojica – Lenart, Šenčur, Šentjernej, Šentjur pri Celju, Škofja Loka, Šmarje pri Jelšah, Šmarjeta, Šmartno ob Paki, Tacen, Trbovlje, Trebnje, Veržej, Vuzenica – Muta, Zagorje, Zgornja Kungota, Žerjav.

 

ČD Apače, ČD Dobrna, ČD Dramlje, ČD Gornji Grad, ČD Naklo, ČD Podčetrtek in ČD Prebold bodo Dan odprtih vrat pripravila v okviru že prej dogovorjenih občinskih in društvenih proslav.

 

Dodatne informacije o uri predstavitev lahko dobite pri predsednikih omenjenih ČD.

 

Dneva odprtih vrat se bodo udeležili tudi vsi zaposleni in vodstvo na Čebelarski zvezi Slovenije v večini na svojih lokalnih območjih.

 

Vabimo tudi vas predstavnike medijev, da se udeležite Dneva odprtih vrat in s svojimi prispevki v različnih pisnih, elektronskih in radijskih medijih izrazite podporo slovenskim čebelarjem in ohranitvi naše kranjske sivke.

 

Vljudno vabljeni na Dan odprtih vrat slovenskih čebelarskih društev!

 

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook