Zanimivosti objavil

December in prazniki

vam ni tuje. Opravkov je nešteto in v vsej tej zmešnjavi težko najdemo čas za sprostitev, še manj je časa za bližnje. Predpraznični in praznični čas je kot nalašč za to, da se spomnimo, kako pomembno je, da se posvetimo družini in prijateljem.

 

Včasih so znali praznike očitno bolj izkoristiti in se nanje tudi bolj pripravljali. Etnolog dr. Janez Bogataj je mnenja, da bi lahko črpali iz zakladnice naše dediščine in na novo ovrednotili, pa tudi obogatili vsebino praznovanj v sodobnem času. Poznavalec meni, da je prava vsebina praznikov komunikacija med ljudmi in dejstvo, da si lahko kljub vsakdanjemu hitenju, lahko vzamemo čas za bližnje. Prazniki so tudi vspodbuda za ustvarjalnost, na katero pa, žal, po mnenju dr. Bogataja prevečkrat pozabljamo.

 

Božični prazniki so bili včasih povezani predvsem z naravo, s katero so bili takrat ljudje zelo tesno povezani (seveda veliko bolj kot danes) in morda bi bilo, kot pravi dr. Bogataj, dobro dediščinske modele uporabljati pri načrtovanju obogatenega sodobnega življenja. Ljudje so včasih praznično vzdušje vedno bolj stopnjevali, danes pa tega ni več čutiti tako intenzivno.

 

Dr. Janez Bogataj kot najstarejše decembrsko praznovanje izpostavlja miklavževanje, tisto v obliki parkeljnov, ne v obliki Miklavža, ki nosi darila. Parklji so namreč ostanki predkrščanskih verovanj ljudi v duhove pokojnih. Ta kult je bil namreč v zimskem času, predvsem v decembru, precej izrazit. Miklavž pa je novejša oblika, ki se je razširila v 19. stoletju, prej pa je bil prisoten kot nevidna sila, ki je prinesla nekaj orehov ali lešnikov, pač plodove narave, ki so bili v tistem letnem času na voljo. Božič z božičnik drevescem je prav tako rezultat modernejšega časa in navada, ki je k nam prišla iz nemškega področja.

 

Novo leto je najmlajši decembrski praznik in silvestrovanja so se pojavila šele v 20. stoletju, informacij o novoletnih šegah pa pri nas ni veliko ohranjenih. Dr. Bogataj pravi, da je znano, da so se ljudje ob novem letu hodili umivat k vodnjaku, saj naj bi s tem ohranili mladost in vitalnost. Etnolog še priporoča, da naj za izbiro daril v decembrskem času velja predvsem to, da finančna plat nikakor ne sme igrati vloge, temveč sporočilnost in seveda ustvarjalnost.

 
Vsekakor ni pomembno, da bi stare šege oponašali na silo, saj se časi spreminjajo. Praznike je pač treba živeti in jih obogatiti.

Vir:  http://www.viva.si/Intervju/1784/Intervju-dr-Janez-Bogataj-etnolog

N.P.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook