Vrtnarstvo objavil

DECEMRSKO DELO NA OKRASNEM VRTU

18. DECEMBER 2011 – ZADNJI KRAJEC
 
V mesecu decembru po nasvetih luninega koledarja:

Na vrtu pobiramo: brokoli, brstični ohrovt, cvetačo, črni koren, endivjo, glavnato zelje, gomoljno zeleno, kardij, komarček, ohrovt, por, rdeči radič, rdeče zelje, redkev, repo in zimsko špinačo.
V zaprtem prostoru:  rezivko, radič za rezanje in motovilec
Dišavnice in zdravilne rastline: lovor, origano, rožmarin, timijan, žajbelj
V sredozemskem zelenjavnem in sadnem vrtu: artičoke, pomaranče, bergamotke, klementine, limone, mandarine, grenivke in olive.

Na zadnji krajec, ki bo 18. Decembra 2011, pripravimo tla za spomladansko sajenje. Če vreme dopušča lahko posadimo zimzeleno Brogovito, ki cvete pozimi.

OKRASNI VRT

Poberemo in sežgemo gnezda gosenic, ki nastanejo na drevesih (zlasti na iglavcih). Sekamo drevesa in les uporabimo za nadaljnjo obdelavo ali kot kurivo za kurjavo.
Na svoj vrt privabimo ptice in po svojih najboljših močeh poskrbimo za njih. Postavimo jim umetna gnezda, v katera se lahko zatečejo ob hudem mrazu in jim pripravimo primerno hrano. Najraje imajo različna žita, ki jih spotoma potresamo, pri čemer pazimo da ne pridejo v stik z vodo (in z mačkami).
Najbolje za ptice je, če poskrbimo za krmilnice, v katere natresemo različna semena (v trgovinah so navoljo ustrezne mešanice), drobtinice itd. Pri tem pazimo, da so krmilnice varne pred mišimi in mačkami. Postavimo jih na mesto, kjer se bodo ptice brez težav ustavljale, in kjer jih bomo lahko občudovali in fotografirali. Ko ptice na ta način privabimo, se bodo vračale vso zimo, po obljubljeno in lahko pridobljeno hrano.

Vir: knjiga »LUNIN KOLEDAR ZA SEJANJE, PRESAJANJE, POBIRANJE , STEKLENIČENJE« (Adriano del Fabro)
R.L.

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook