DECEMRSKO DELO V VINSKI KLETI

18. DECEMBER 2011 – ZADNJI KRAJEC

VINOGRAD                                                                                                                                                     V vinogradu je december obdobje počitka.

VINSKA KLET

V vinski kleti, pa se veliko dogaja. 1 – 2 krat na teden je potrebno dolivati  sode. Zdaj je čas, da pretočimo vino, shranjeno v tradicionalnih lesenih sodih.
Pri pretakanju bodimo izredno pazljivi, da preprečimo preveliko in škodljivo oksidacijo.
Koristno je, da poskrbimo za dodatno kemično analizo vina, iz katere bomo ugotovili, koliko je v vinu še nepovretega sladkorja.
Poleg tega naredimo zračni test, s katerim preverimo obstojnost vina na zraku. Iz vsakega soda vzamemo kozarec vina in ga za 24 ur postavimo na zrak. Vino ne sme spremeniti barve.
Če vino na zraku potemni, ga moramo nujno dožveplati s kalijevim metabisulfitom, ki omogoča nadzor nad razvojem kvasovk in bakterij. Ker je zelo pomembno, da uporabimo pravilno količino se posvetujmo z izkušenim strokovnjakom (na splošno je priporočljiva količina 5 – 6 g na 100 litrov oz. 1 hektoliter vina).

R.L.
.
Vir: knjiga »LUNIN KOLEDAR ZA SEJANJE, PRESAJANJE, POBIRANJE , STEKLENIČENJE« (Adriano del Fabro)

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook