DELO NA ZELENJAVNEM VRTU APRILA

“Če sončen je april in suh, bo maj za lepo vreme gluh”

 

ZADNJI KRAJEC

Pod steklo sejemo kodrasto endivijo, na setveno gredo na prostem pa kardij, poletno glavnato zelje, gladko in kodrasto endivjo, spomladansko – poletno glavnato solato, por in zeleno.

Na gredice na prostem sejemo krešo, blitvo, korenje, rdečo čebulo, rezivko in radič za rezanje, ter spomladansko – poletno špinačo. Na prostem posadimo tudi baziliko, brokoli, zelje, rdečo čebulo in zeleno. Na grede namenjene za podorne rastline, sejemo vodno krešo, facelijo, gorjušico in deteljo.

Zdaj je čas, da prelopatamo grede na zelenjavnem vrtu. V najtoplejšem času dneva prezračimo tunele in tople grede.

Poleg tega osipamo krompir in pripravimo opore za vzpenjavi grah. Preden se rastline preveč razrastejo pognojimo in oplevemo nasad špargljev in artičok.

ZADNJI KRAJEC

V setveni zabojček v zaprtem prostoru posejemo lubenice, dinje, buče, bučke na setveno gredo na prostem pa baziliko. Na dokončno rastišče na prostem sejemo blitvo, bob, buče, bučke dinje, grah, kislico, koper, koriander, kumare lubenice, meto, origano, paradižnik peteršilj, redkvice, rukolo, timijan, visoki in nizki fižol ter vodno krešo.

Preverimo kako rastejo jagode.

S prvimi toplimi sončnimi žarki se zbudijo tudi listne uši. Če je potrebno uporabimo pripravke proti listnim ušem, ki naj bodo naravni. Obenem uničujemo tudi polže, in njihova jajčeca. Skrbno odstranjujemo plevel, takoj ko vzklije. Sejance in njihove posevke redno zalivamo in jih po potrebi zavarujemo z mrežami pred pticami.

Vir: knjiga »LUNIN KOLEDAR ZA SEJANJE, PRESAJANJE, POBIRANJE , STEKLENIČENJE« (Adriano del Fabro)

R.L.

 

 

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook