Konjeništvo objavil

Delo s konjem

Priprava na delo s konjem

Najprej moramo podrobno poznati obnašanje  v čredi. Vso to poznavanje je pri konju potrebno, da nam  izraža zaupanje.

Ko nas konj prizna za vodjo, ki ga morebiti spoštuje in mu zaupa, bo takšno delo mnogo lažje (ne bo boja za prevlado). Vsekakor  pa moramo znati  postavljati primerne meje konju in tudi samemu sebi.

Delo na tleh

Ko se pogovarjamo o delu na tleh, govorimo o lonžiranju in delu na roki. Ne prvo in ne drugo ni pri jahačih zelo priljubljeno delo ampak je bolj nujno zlo predvsem takrat, ko jahanje zaradi objektivnih razlogov ni na voljo. V resnici pa to delo predstavlja obvezen del treninga za vsakega jahalnega konja. Je tudi odlična za tkanje vezi med človekom in konjem predvsem pa z mlajšimi konji katerim se mora odnos do človeka še izoblikovati. Drug od drugega se učita govorice telesa oziroma se mora človek naučiti razumeti govorico telesa konja, da lahko z njim komunicira. Z vsakim treningom želimo doseči svoj zastavljen cilj in v pomoč nam je kar delo na tleh.

Konj se bo pozneje manj upiral pri izvajanju posameznih vaj in v sedlu. Delo na tleh pa zna biti tudi zelo naporno predvsem za mlajšega konja, ki še bolj vsak dan spoznava nove stvari. Delo na tleh izvajamo v jahališču, zunaj in v jahalnici.

Kako lahko trener vodi konja?

Trener lahko vodi konja na tri načine in sicer tako, da:

  • hodi pred njim
  • hodi v višini njegovih oči
  • hodi ob njegovem telesu

Oprema za delo na tleh

V osnovno opremo sodi oglavnica, povodec, lonža ter bič. Namesto oglavnice lahko uporabimo tudi lonžno uzdo ki pri mnogih konjskih trenerjih ni preveč priljubljena, kajti konj ves čas čuti pritisk na glavi in tako sčasoma postane neobčutljiv. Povodec naj bo dolg najmanj dva metra, dovolj debel, (da se na njem ne delajo vozli) na oglavnico pa naj bo pripet z navadnim karabinom, ki se ne odpre že ob malo močnejšem potegu. Tudi lanža mora biti dovolj dolga za večje kroge ne pa tudi prelahka. Bič je podaljšek naše roke in ne sme biti predolg, na koncu mora biti vrvica, da z njim po potrebi konja ošvrknemo.

Delo v sedlu (ujahavanje)

Konj ima izvrsten spomin in tudi on nosi vse izkušnje iz mladosti in skozi življenje zato moramo imeti dovolj znanja za dobro delo z mladim konjem ter ga moramo učiti na pravi način. Če znanja nimamo je najboljše, da to nalogo zapustimo nekomu, ki je bolj izkušen od nas. S pohvalo in kaznovanjem ( oboje moramo deliti z pravšnjo mero) vzgojimo normalnega mladega konja za ne preveč zahtevne jezdece.

Za višje cilje v profesionalnem športu z višjim kriterijem pa mora mladi konj deležen predvsem gimnasticiranja in sistematičnega dela. Zelo pomembno je da je mlad konj pred resnim delom telesno ter tudi psihično pripravljen, to pa je možno v starosti treh let. Takrat začnemo z resno vadbo pod sedlom, prej pa konja naučimo vse, kar je potrebno da je navajen na človeka, da mirno stoji ko ga čistimo ali podkujemo, da se ne boji različnih šumov avtomobila. Nadenemo mu  uzdo ga osedlamo, tudi zajahamo in razjahamo. Vse uvajalne vaje pa resno izvajamo postopoma v obdobju enega meseca (Več o tem:  Jana Vejnovič –  Naši konji).

Z.L. 

 

 

 

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook